NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
U V O D
 
Ova knjiga „Tajne vere i života“, ili Osnovno bogoslovlje predstavlja bogoslovsko hrišćansko pravoslavno učenje o osnovnim istinama naše Hrišćanske vere. A te istine su ove: istina o Bogu, svetu i čoveku, istina o životu, smrti i besmrtnosti, istina o dobru, zlu i đavolu, istina o istini, pravdi i ljubavi, istina o svima večnim vrednostima, istina o Spasitelju i spasenju čoveka i sveta od greha, smrti i đavola, istina o Crkvi, o zagrobnom životu, istina o krajnjoj sudbi čoveka i sveta, istina o večnom životu.
Pošto, međutim, u svetu postoje i druge religije a ne samo Hrišćanska, zato ova knjiga kao Osnovno bogoslovlje, u prvom delu, najpre govori o religiji uopšte i o prirodnim religijama koje postoje u svetu, da bi zatim uporedila njih sa najsavršenijom, jedinom istinitom i pravom religijom – Hrišćanskom, koja je nadprirodno od Boga otkrivena i data nama ljudima preko Gospoda Isusa Hrista i Njegovih Proroka i Apostola kroz Crkvu. Ovo izlaganje o Hrišćanstvu sačinjava drugi deo ovog Osnovnog bogoslovlja.
Treći deo Osnovnog bogoslovlja govori podrobnije o samim osnovnim istinama i tajnama Hrišćanske Pravoslavne vere i Crkve, tj. o Bogu, svetu i čoveku, o Hristu Spasitelju i spasenju, o Duhu Svetom i o Crkvi, i na kraju o Bogu kao sudiji i o večnom životu.
Ova dva druga dela u stvari čine jednu malu pravoslavnu Dogmatiku, dok prvi deo sačinjava kratku Apologetiku, s tim što nekih apologetskih poglavlja ima i u trećem delu ove knjige.
 
Sv. Justin Ćelijski

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *