NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
1) MATERIJALISTIČKO SHVATANJE I REŠAVANJE PROBLEMA SVETA I ČOVEKA
 
Materijalističko shvatanje i rešenje problema sveta i čoveka naziva se materijalizam, a njegovi predstavnici materijalisti.
Nasuprot Hrišćanstvu, koje uči da postoji jedno savršeno duhovno biće koje je tvorac vidljivog i nevidljivog ili duhovnog sveta i koje nazivamo Bogom, materijalizam uči da ne postoji ni Bog ni duhovni svet. Jer ni Bog ni duhovni svet nisu čulnom iskustvu podložni, tj. ne mogu se niti videti niti opipati. A po materijalističkom shvatanju postoji samo ono što se može videti i opipati; ono pak što se ne može ni videti niti opipati, to ustvari i ne postoji. Kako je materija jedino vidljiva i jedino opipljiva supstanca, to ustvari ona jedino i postoji. Po svojim osobinama materija je samobitna i večna, tj. ona postoji odvajkada i sama je uzrok svome postojanju. Iz nje je u toku vremena postao celokupni svet neorganskih, organskih i psihičkih fenomena ili pojava. Drugim rečima: jedinopostojeća, samobitna i večna materija je tvorac svega vidljivog i nevidljivog sveta. Sve pojave neorganskog i organskog sveta su samo rezultati najrazličitijih kombinacija osnovnih elemenata te i takve materije. A pojave takozvanog psihičkog života nisu ništa drugo do epifenomeni ili supojave ovih najrazličitijih kombinacija osnovnih elemenata materije. Prema tome, po materijalističkom shvatanju sveta i čoveka, jedinopostojeća, samobitna i večna materija je jedini izvor i uvor svih pojava vidljivog ili materijalnog i nevidljivog ili duhovnog sveta. Bez nje i izvan nje, ništa ne postoji.
Kao i svako drugo „sistematsko“ shvatanje i rešenje problema sveta i čoveka materijalizam ima svoje sopstveno učenje o postanku sveta, života, životinjskih vrsta, čoveka i njegove duše.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *