NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Tajna jedinstva Svete Trojice

Tajna jedinstva Svete Trojice

Pitanje:
Da li su u večnosti (na kraju istorije, posle suda po ljudskom poimanju) , Hristos kao Bog sin i Bog otac jedna te ista ličnost, tj. da li će spašeni u Carstvu Božijem obitavati u zajednici sa Bogom Hristom i tada biti dostojni saznanja tajne jedinstva Svete Trojice?
Vlajko


Odgovor:
Dragi Vlajko, Pre svega, ne znam da li je potreba ili radoznalost da se sada sekiramo za detalje tajni sa kraja sveta i veka? Sada i ovde, mi imamo mnogo većih i prečih briga i potreba za naše spasenje. Ali evo, iz poslušanja probaćemo da kažemo makar nešto malo od onoga što nam je do sada otkriveno.
Problem o kome pitaš, se verovatno sastoji u tome što mi ljudi pobrkamo ličnost i biće = suštinu Božanstva. Bog je po biću i svojoj suštini Jedan, a po ličnostima je / su Sveta Trojica, jedne suštine i jednoga bića. Bog Otac, Sin i Sveti Duh jesu tri ličnosti jednoga bića. Ili, tri osobe jedne suštine. U tome se sastoji tajna jedinstva Svete Trojice, koja nam je već sada otkrivena i nema potrebe da čekamo kraj sveta da bi je saznali.
Bog Otac i Bog sin nisu, i koliko je nama poznato, neće nikada u budućnosti biti jedna ličnost. Suština Božanstva je jedna, a ličnosti se rađaju i proishode iz ljubavi i suštine savršenstva svake dobrote u Bogu Ocu i Tvorcu. Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *