Svevideće oko

Pitanje:
Zašto u svakoj crkvi i manastiru u kojem sam bio, na ikonostasu postoji Luciferova piramida, i svevideće oko, koje simbolizuje istog (antihrista) ? To me jako uznemirava i umesto da nađem mir u crkvi, ja svaki put izadjem potresen! Zašto niko na to ne obraća pažnju? ? ?
Jovan


Odgovor:
Pomaže Bog, dragi brate Jovane, Ne znam zašto Tebe toliko uznemirava ikonografski motiv „Svevideće oko“ u trouglu, koji se često slika na našim ikonostasima iznad Carskoh dveri, a na mestu gde se obično nalazi motiv „Nedremano oko“. Trougao, kao simvol broja tri, koji je bio u poštovanju i kod Jevreja, služio je u ranom hrišćanstvu kao simvol Trojičnog Boga, pre no što se razvio današnji motiv predstavljanja Presvete Trojice (Tri putnika kod Avraama ili Očestvo) . Jasna i potpuna simvolika geometrijskog oblika trougla, koji je bio omiljen u antičkoj grčkoj arhitekturi i koji poseduje svaki antički zabat, sigurno da vodi poreklo od egipatskih piramida, jer je taj oblik u starom svetu predstavljao nebeski grad, dakle težnju ka božanstvu. I kasnije, u hrišćanskom srednjem veku, trougao se susreće mnogo često u crkvenom graditeljstvu i ne samo kod zvonika, koji svojom visinom i oblikom predstavljaju vezu između zemlje i neba. Znak trougla sa Božjim okom u sredini, često sa jevrejskim nazivom Boga – Jahve, bio je odomaćen u ikonografskoj tematici 17. i 18. veka. Neke elemente ove predstave uzeli su kasnije u svoje obeležje i slobodni zidari, masoni, što ničim ne umanjuje značaj hrišaćanske ikonografije. Uostalom, Lucifer znači „svetlonosni“ i prorok Isaija je nazvao vavilonskog cara Lucifer, što znači „zvezda Danica“ (Is.14, 12) , jer je Venera dobila ime Danica, kad je jutarnja zvezda. Znatno kasnije je ime Lucifer pripisano Satani, ali iz vremena pre pada, dakle dok je još bio anđeo.
Kad sledeći put budeš ušao u crkvu, na čijem ikonostasu ugledaš trougao sa „svevidećim okom“, pomoli se Presvetoj Trojici, čiji je simvol ovaj geometrijski oblik i pomisli da se pred okom Božjim ništa ne može sakriti. Ponekad ćeš na tom mestu videti ruku, šaku Božju, pruženu iz oblaka, prema rečima i Knjige premudrosti Solomonove 3, 1. Jedna od najlepših je ona iz Manastira Manasija, ispod koje je naslikan car Solomon, koji i objašnjava ruku Gospodnju.
Spokojnu i usrdnu molitvu u hramu Božjem i izlazak iz njega u miru, želi Ti Tvoj o. Dušan

9 komentar(a)

 1. Robert Neo Karolic

  Zelim samo sve da vas pozdravom u miru i ljubavi.

 2. Otac Dušan namerno ili nenamerno ne zalazi dublje u ovu tematiku.
  Ovaj simbol nije svojtven pravoslavlju u starija vremena. Ubačen je u vremenu kada se pojačao uticaj sa zapada i na žalost služi da bi se narod približio jednoj simbolici koja narod udaljava od korena pravoslavlja.
  U nijednom manastiru na nijednoj fresci iz doba Nemanjića a i pre tog simbola nema.
  Masoni su ga tiho i na kvarno uneli u simboliku naših crkava.
  Na žalost Srpski narod je u ona vremena bio uglavnom nepismen, pa su im oni koji su se opismenjivali na zapadu doneli ove promene.
  I danas je u Srbiji najviše onih koji se oslanjaju na opšte mišljenje iako ne znaju koren i poreklo tog mišljenja.

 3. Svetlana Latas

  Dugo me vex muci pitanje zasto na nasoj porodicnoj ikoni Sv. Arhangela Mihaila postoji gore iznad njegove glave trougao sa okom svevidecim. Sad mi je delom jasno. Da li to znaci da je ikona veoma stara? Moj otac koji ima 85 godina tvrdi da je u nasoj porodici preko 200 godina?! Tehnika je ulje na platnu. Ram mi se ne dopada. Da li smem da je preuramim I odnesem u crkvu da se pos veti ili da ne diram nista?
  S postovanjem,
  Svetlana Latas, rodj. Bljanski

 4. Hvala ocu Dušanu na objašnjenju, stare vere su veoma povezane sa našom Verom Istinitom, tako da oni koji misle drugačije prosto nisu dovoljno učeni i moraće još da se po zabave Hrišćanstvom

  • Postovani oce, molim za pomoc i pojasnjenje. Jako me zbunjuje sve sto se ssznaje i isplivava o Srpskoj Pravoj veri- starovercima i pravovercima. I nasoj pravoslavnoj veri sadasnjoj. Nasi obicaji verovanja sve sto imamo i predanja i izreke su jednake identicne i povezane sa starom verom- Peruna, Boga Vida, Serbone, i ostalih Bogova koji su samo dobili zamenjena imena u pravoslavnoj veri. Molim vas da nam date clanak o toj temi. Dosta se ljudi javlja sa strahovitim optuzbama na racun pravoslavnih svestenika u davnina kako su proganjali i palili hramove. Zbog cega ako su obicaji i vera isti. Previse cinjenica i dokaza premapo logike previse zbunjujucih stvari samo zelim da mi se rasclane neke stvari u glavi i da mi postanu jasnije. Istorija ne moze da se izbrise kao ni istina. A vera je u dusi coveka. Molim vas da nam o toj temi date opsirno izlaganje i da nam svima bar malo pojasnite kako je doslo do toga da se zameni prava vera sa pravoslavnom i kako su se stopile u jednu. Ako su se stopile zasto su unisteni kippvi i hramovi boga sa tri glace koji glefa svuda okolo ? Hvala unapred. Mozete mi i na mail poslati. Bicu vam veoma zahvalna

 5. Iz objašnjenja oca Dušana slijedi da ovo i jeste oko luciferovo(satane), ali kako kaže prije nego što je postao satana, znači slavimo istog…o trouglu još povratnike objašnjenje …priča o Jevrejima i piramidama…?

 6. Hvala ocu Dusanu na opsirnom objasnjenju.

 7. Vesna Mladenović

  Lepo je da simbolika ima kontinuitet i da se prepliće. Hvala ocu Dušanu na razvijanju širine u našim razmišljanjima i čvrstini naše vere.

 8. Lazar Vujic

  Pravoslavna srpska crkva je prezivela komuniste pa ce isto tako preziveti i okupaciju satanistickih sekti i iluminate!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *