Свето уље из Јерусалима

Питање:
Христос воскресе! Пријатељица моје ујне је ишла у Јерусалим да посети Христов гроб.Тамо је купила две флашице Светог уља (миришљавог) , једну за њу, а једну за моју ујну.Ујна је ту флашицу поклонила мени.Ја нисам знао како се то уље употребљава, па сам питао мог наставника веронауке.Он ми је рекао да се то уље намаже на чело у облику крста, на дан неког празника. Да ли, када намажем Свето уље, ђаволи беже од мене? Да ли су онда Исус, Архистратиг Михаил и остала небеска војска са мном? Унапред хвала, Арсеније.
Арсеније


Одговор:
Драги Арсеније, Ваш вероучитељ вам је лепо одговорио. Ви треба благочестно да поступите са светињом и не смете да је нидпоштујете. То је израз вашег благочешћа и тог светог односа и љубави према свему оном шта је Господ учинио за нас. Ја не знам одакле је то уље, али могу да вам кажем да је оно симбол благодати и исцељења. И оно на свој начин сведочи о Христу.
Што се тиче тога да ли су „Исус“ и остали са вама само због тога што сте се помазали по челу зависи од вашег разумевања Цркве. То благородно и блачестно понашање уз нешто најглавније у њој што је свето „сједињење“ (причешће) са Христом чини да буде „Исус“ са вама. Све друго је укрепљење и помоћ за непрекидно остајање у заједници са Христом па и тај благочестиви однос према освећеном уљу које је вама уз љубави предато из Свете Земље. Неко вам је поклонио свето сећање на Богочовечанске кораке, и на оне кораке Његових светих, који су га пратили по тој вековима освећеној земљи. На сваком кораку тамо су мошти и олатри, и кандила нашег светог сећања, па је благочестиво узети уље из кандила, са места еванђелских дешавања, и сведочења о Њему. И ми нашу веру „укрепљујемо“ помазањем освећеним или светим јелејем. Често се и исцељујемо и на том искуству Предање препоручује благочестив однос према свим светим елементима.
Секуларизам у Цркви напада благочешће и задржава се на оголелом рационализму у којем су се изгубиле западне цркве и престале да буду благодатне. Римокатоличка је после своје реформе (60-тих година) избацила свете мошти и друге предмете који су побуђивали наше благочестиво сећање на свете и њихове подвиге, када се често кроз њих надразумно откривала благодат Божија која још увек сведочи о Васкрсењу, када и богоуподобљењем освећено мртво тело носи животну силу и исцељује. И тако сведочи о будућем Животу човека. Исцељује тело светог, или његов гроб, или део одежде, или уље из његовог кандила, а да не говорим о мироточењу које је само по себи чудо Божије.
Ако сте „црквена личност“, ви се са тиме све решили. Са вама ће да буду и Господ и Његове слуге а и наши помоћници, арханђели и анђели, и сви свети. И све Силе и Благодати Божије. Јерусалим је наша нада на Живот и у њему се открива Нови Јерусалим „Новог Неба и Нове Земље“. У њему је ради нас све почело и у њему ће се завршити, па је потребан тај наш благочестиви опднос љубави на ту свету наду која од њега долази. То је „Света Земља“. И „дођи Господе“! оЉуба

One Comment

  1. Pomaze Bog.. da li moze neko da odgovori na koji nacin mazemo ulje na celo.. da li da to uradimo prstom ili postoji neka posebna cetkica ili nesto drugo..