NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Svetite Tajni vo šizmatička crkva se nevalidni?

Svetite Tajni vo šizmatička crkva se nevalidni?

Pitanje:
Blagoslovi otec! Bi sakala da Ve prašam nešto što me voznemiruva vo poslednje vreme. Nekoj mi reče deka Sveti Tajni vo šizmatička crkva se nevalidni…i deka Sv Kiprijan ima kazano deka raskolot e najlošiot vid na eres.
Ja sum od Makedonja i verojatno vekje znaet deka Makedonskata Crkva seušte e nepriznata. Moeto prašanje e, otec: Da li našit Sveti Tajni se navistina nevalidni? I da li seto ova go zagrožuva moeto Spasenie na bilo kakov način? ….
Vi Blagodaram.
Molete se za mene.
Vo Hrista! Vi ja celiva Vašata desna raka, Snežana
Bless Father! I would like to ask you something which is disturbing me recently.. Somebody lately told me that the Holy Mysteries in a shismatic church are not valid… and that St Cyprian said shism was the worst heresy. I am from Macedonia and you probably know already that our Macedonian Church is not recognised yet. My question is, Father: Are our Holy Mysteries not valid indeed? Is that jeopardising my Salvation in anyway? ….
Thank you. Pray for me, Father. In Christ! – Kissing your right hand, Snezana
Snežana Simevska


Odgovor:
Draga Snežana Po svoj prilici, iza rakola koji je nasto u Crkvi u Makedoniji stoje razni interesi i mnogi drugi politički faktori, o čemu govori i pismo (nedavno publikovano na ovoj listi) specijalnog papskog izaslanika Franciska Palovinetija upućeno 28.decembra 1969. godine blaženopočivšem mitroplitu Crnogorsko-primorskom Danilu, koje se nalazi u arhivi Mitropolije Crnogorsko-primorske: „Vjerujem da Vam je poznat udio Sv.Oca Pape kod odvajanja makedonske crkve, no iz specijalnih razloga u današnjoj vjeri, što je bilo uslovljeno od tih hrabrih ljudi u Skoplju, koji su voljni da se u dogledno vrijeme i taj narod prevede u pravu Hristovu vjeru“- (misli na katoličku) U principu, običan vernik ne snosi istu odgovornost kao i oni koj su imali vlast ili mogućnost da naprave ili ne naprave raskol. Shodno tome, Srpska crkva je odavno izdala saopštenje da ne treba prekidati vezu sa pravoslavnim narodom u Makedoniji i da mu treba izlaziti u susret u svakom pogledu.
Blagoslov od Boga ti želi, o.Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *