NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavna crkva i rimokatolicizam » SVETI MARKO EFESKI I FLORENTINSKA UNIJA

SVETI MARKO EFESKI I FLORENTINSKA UNIJA

 

SVETI MARKO EFESKI I FLORENTINSKA UNIJA
 
8. Odlomak iz pisma svetog Marka imperatoru Jovanu Paleologu.
 
Ovaj odlomak iz pisma svetog Marka imperatoru Jovanu Paleologu veoma je kratak da bi se moglo zaključiti kada, gde i kojim povodom je ono bilo napisano imperatoru.
Ono se nalazi kod Minja na sledećem mestu: Migne, Patrologiae Cursus Completus. Series Graesa. Tom. 160, col. 1104, iz kojeg izdanja mi uzimamo predložak za ovaj prevod na naš jezik.
Moguće da je ono napisano poslednjih godina jerarhovog života, kada je on već jasno osećao ono nebesko naslađivanje „budućim dobrima“ koje je obezbedio sebi svojim ispovedništvom i svetošću života.
„Cvetovi u sebi sadrže lepotu, ali reči brzo prolaze i venu, kako bismo, shvativši njihovu slabost i prolaznost, tražili istinitije i prisnije naslađivanje – blaženo, neprestano, neprekidno – koje u ovom svetu duša oseća u Božanstvenim Rečima, hranjena njima i uvek se naslađujući mislima o Gospodu, radujući se uzdanjem u buduća dobra, a nakon ovog života nalazeći ono što traži, radujući se u vekove. Jer rečeno je ovako: „Glas radosti i spasenja u šatorima je pravednika“.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *