NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Sveta tajna braka ako je mlada trudna

Sveta tajna braka ako je mlada trudna

Pitanje:
Dali se može izvršiti sveta tajna braka ako je mlada trudna. Da li je brak važeći i osvećen ako je sveta Tajna obavljena, a u slučaju da mladenci nisu znali da je mlada trudna, i da li je tada kumstvo važeće.
N.N


Odgovor:
Poštovani, Da bi neko sklopio crkveni brak, pre sklapanja treba izvršiti predbračni ispit na kome sveštenik treba da uvidi da li postoji neka smetnja da se brak sklopi. Mi sveštenici uvek savetujemo parohijane da devojka buduća mlada ne bi trebalo nikako da zanoći kod budućeg mladoženje, sve dok se ne venčaju. U tom slučaju neće biti dileme da li su mladenci znali za trudnoću ili ne. Još jedna stvar, ako mlada oblači belu venčanicu koja označava čednost i nevinost, onda je ovo pitanje suvišno. Kad je već sveta tajna izvršena ona je važeća s tim što bi mladenci trebali na prvoj ispovesti da ispovede to što su uradili. Jer neznanje nije greh, ali ako se sazna da je greška onda je greh ako se ne ispovedi.
S poštovanjem o.Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *