НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » СВЕТА МАТРОНА МОСКОВСКА

СВЕТА МАТРОНА МОСКОВСКА

 
>
 
ОБРЕТЕЊЕ ЧАСНИХ ОСТАТАКА БЛАЖЕНЕ СТАРИЦЕ МАТРОНЕ
 
Уочи 8. марта 1998. године, у Недељу Православља, са благословом Свјатјејшег Патријарха Московског и све Русије Алексија 2. на Даниловском гробљу у Москви били су обретени часни остаци подвижнице благочашћа 20. века, блажене старице Матроне. Комисију за откопавање гробнице предводио је архиепископ Истрински Арсеније. У преношењу часних остатака старице Матроне учествовали су: намесник Новоспаског манастира, епископ Орехово-Зујевски Алексиј, намесник Свето-Даниловског манастира, архимандрит Алексије са братијом, настојатељ храма Мартина Исповедника у Москви, свештеник Александар Абрамов. У храму Силаска Светога Духа, који је на Даниловском гробљу, намесник Свето-Даниловског манастира, уз саслужење сабора клирика, одслужио је заупокојену литургију. Кивот са светим моштима старице Матроне био је донет у Данилов манастир и смештен у храм преподобног Симеона Столпника.
Код свих присутних том изузетном догађају, стање духа је било посебно торжествено и радосно.
У раду Комисије, поред представника Руске Православне Цркве, учествовали су и експерти за питања судско-медицинске експертизе, антрополог, доктор медицинских наука, професор Звјагин Виктор Николаевич и археолог, доктор историјских наука Танјукович Андреј Кирилович.
Комисија је завршила са радом 13. марта. Интересантно је, да је приликом прегледа моштију старице Матроне, било очигледно оно испупчење у облику крста на грудима које се помиње у њеном житију.
У Покровском храму Свето-Даниловског манастира, на аналоју је била постављена честица моштију блажене Матроне. Овде су се у дане Великог поста служили парастоси за упокојење рабе Божје Матроне.
30. априла, по благослову Свјатјејшег Патријарха Алексија II уз торжествено појање тропара Пасхе: „Христос воскресе из мертвих…“ извршен је пренос светих моштију блажене Матроне у храм Светих Отаца Седам Васељенских Сабора. Увече је братија манастира одслужила заупокојено свеноћно бденије.
1. маја, у петак друге седмице по Пасхи, уочи 46-те годишњице представљења блажене Матроне, Божанствену литургију и парастос у истом храму служио је архиепископ Истрански Арсеније. На богослужењу је било мноштво света, мада званично тај догађај није најављен.
Тога дана је кивот са светим моштима блажене Матроне био пренесен у московски Покровски женски манастир (између Таганске и Абелмановске улице). Тамо су га торжествено, уз звоњење звона дочекали, игуманија Теофанија и сестре манастира.
Данас свете мошти блажене, поштоване од верујућих, почивају у том манастиру, где за помоћ ка тој подвижници, као и у време њеног земаљског живота, попут непрекидне реке долазе људи.

5 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *