Sveta krv sveti gral?

Pitanje:
Poštovani, molim vas da mi odgovorite kakav je stav naše Crkve na knjigu „Sveta krv sveti gral“. Ja lično doživljavam kao napad na katoličku crkvu. Šta oni pokušavaju da dokažu i šta su templari.
Da li se sredom i petkom posti isključivo na vodi. Kako da saznam svoje korene, tata slavi SVETOG ALIMPIJA prezivamo se Tacić i znam da je čukundeda iѕ Beograda-Rakovica.
Unapred HVALA
Igor


Odgovor:
Odgovor na pitanje br. 1
Sveta krv i sveti gral Ideja za pisanje knjige „Sveta krv i sveti gral” nastala je prilikom snimanja BBS-jevog dokumentarnog filma o francuskom svešteniku Berenžeru Sonieru. Knjiga je stekla ogromnu popularnost jer je u novija vremena ovo verovatno prva koja se otvoreno bavi temama o kojima se dotle samo šaputalo.
Naravoučenije ovo knjige, po mom mišljenju, nije toliko kritika Katoličke crkve ili ponuđena teorija o Isisu Hristu i njegovim naslednicima, na osnovu ne baš uspešne analize i proizvoljnog tumačenja Novog Zaveta. Ono što se u knjizi izričito ne govori, a što po njoj izgleda kao glavni uzrok Sionskog priorata i ostalih događaja i ličnosti koje ona opisuje, jeste da sva ta ujdurma ima za cilj jedino da uspostavi – pravo na vladarsko nasledstvo određene porodice, ili ličnosti iz te porodice, u čemu joj pomažu razna tajna društva do danas. Prema knjizi je očigledno da Sionski priorat i druga tajna društva imaju nameru da dovedu jednog cara, po svemu sudeći, na svetski presto.
Sve dosadašnje kritike na koje sam naišao, svode se uglavnom na kritikovanje onih delova knjige koji u ne baš tako ružičastom svetlu oslikavaju Katoličku crkvu, negiraju autentičnost učenja hrišćanskih crkava i organizacija, kao i biblijskih podataka o Isusu Hristu. Pri tom, se niko nije ni osvrnuo na glavnu temu: – veliku svetsku zaveru o dovođenju na vlast „legitimnog” cara, koju ova knjiga navodno raskrinkava.
Interesantno je da je knjiga kritikovana od protestantskih teologa i zajednica mnogo više nego od katoličkih, i da je prema nekim izveštajima, zabranjena u svega dve zemlje: Južno afričkoj republici i u Bugarskoj – što je samo po sebi čudno, imajući u vidu različitost (ili možda sličnost? ) ova dva državna režima.
Meni se čini da u knjizi ima nekih stvarnih istorijskih podataka o tajnim društvima, ali njihov templarski, rozenkrojcerski i prioratski „folklor” nije ništa bolji ni verodostojniji od masonskog ili bilo kojeg drugog tajnog, polutajnog ili javnog društva sa makar malom tradicijom. Mislim da se ovde radi o jednoj od mnogih priča o pripremanju terena za jednu svetsku vladu i u krajnjem slučaju dolazak njenog poglavara – antihrista. „Pod kakvim su se sve maskama krile preteče antihristove – zidari „svetske zajednice“, osnivači ekumenističkih pokreta, privrženici univerzalnih religija i verskih učenja i njima sličnih, bogoboračkih poduhvata – pita se Mitropolit Sankt-peterburški Jovan? Sve se slagalo: jeretičke sekte srednjeg veka, pseudo monaški redovi poput Krstaša, predavanja iz književnosti i filosofski pravci „prosvetiteljstva“, naučne asocijacije i masonske lože su sa zaprepašćujućom jednodušnošću obavile pipavi posao rušenja hrišćanskog pogleda na svet i nacionalne državnosti“! Odgovor na pitanje br. 2
– Sredom i Petkom se posti na ulju
Odgovor na pitanje br. 3
– Probaj da se raspitaš kod svojih rođaka
Pozdrav, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *