Свештеномонаси или монаси

Питање:
Помаже Бог! Волео бих да ми на ово питање одговоре отац Љубо или отац Срба, ако је могуће – не сумњам ни у остале свештенике, али сам највише одговора поменуте двојице прочитао, па су ми некако ближи. Да ли су чувени светитељи из златног доба монаштва, као на пример Св. Антоније Велики, Св. Арсеније Велики, Св. Сисоје Велики, Св. Јован Колов, били свештеномонаси или прости монаси? Колико се сећам, Св. Макарије Велики је пре монаштва био свештеник, па је јасно да је и доцније био свештеномонах, али за наведену четворицу великих светитеља нисам сигуран, а не могу да се сетим да ли се тако нешто спомиње у житијима.
У Христу,
Бојан


Одговор:
Бог ти помогао драги Бојане, Да бих ти сасвим тачно и поуздано одговорио на ово питање, морао бих да проверим доста извора, од којих ми многи овде и сада нису доступни. Питао си о информацијама које би требало потражити најпре у Житијама светих, у историји Цркве и Патрологији, што уосталом, можеш и сам. Јер, ова рубрика је замишљена да пружи могућност вернима да се консултују са свештеницима о стварима из свакодневног духовног и практичног живота, а не толико да се бави предметима из области историје Цркве и других научних грана. То је стога, што свештенопастири могу из свог искуства да помогну вернима, радије него да се баве истраживањима која захтевају доста времена и материјала.
Овако, из прве руке, могу само рећи да је Св. Арсеније Велики (рођ. у Риму 354. год.) био ђакон, и да је стога понекад називан и Римљанин или ђакон. За св. Јована Колова нисам никада чуо.
За остале мислим да су били по чину само монаси.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.