Свесно одступање од епитимије

Питање:
Поштовани, Прије неколико година, на исповјести, мој духовни отац ми је дао ептимију да никад више у животу не окусим алкохол, односно ја сам се заклела у Цркви, иако сам се мислила да ли ја то могу. Али није било времена за размишљање, у ствари и није требало да га буде – него, као што знам да ли Бог постоји, односно да ли хоћу да се причестим тако сам требала да знам да одмах донесем одлуку. Ја сам сад далеко од мог родног града, већ седам мјесеци сам у Америци и недавно сам прекршила епитимију, сад се кајем али исто тако знам да не смијем да паднем у очајење, јер сам много патила наредних дана због тога и свакакве сумануте разговоре сам водила у себи…
Моје је питање: колики је гријех кад се одступи од епитимије свјесно? Опростите.
С љубављу у Христу,
Наташа


Одговор:
Помаже ти Бог Наташа.
Питање које си поставила и није ми потпуно јасно али ћу покушати да дам одговор онако како га ја видим. Једно је епитимија а друго завет пред Господом. По учењу Свете Цркве Паравославне, засновано на Канонима и на Светим Оцима, Епитимија није казна која би требало да задовољи нечију увреду или умилостиви увређену Божију правду, него је то лековито средство које треба да обезбеди душевно оздрављење грешника кроз побољшање и узрастање у врлинском животу. Та чудесна средства имају за циљ да чувају верника од свих искушења света и ђавола, да не би поново пао у исте или сличне грехе. Као што болесник не узимајући прописане лекове може да нашкоди телу своме тако и непридржавање савета свога духовника може да буде на духовну штету свакога покајника. Епитимију може и треба да наложи исповедник (духовник) а на основу наших исповеђених грехова. Онај који нам је наложио Епитимију он може и да нас разреши али никако сами ми себе да разрешавамо. Што се тиче Завета пред Господом, на жалост многи то у свом незнању чине без предходног упознавања са Заветом, као и благослова надлежног свештеника или духовника. Завет који смо сами добровољно учинили са Господом не може нико да нас разреши сем онога са ким смо га и направили, то јест са Господом. Сестро драга, питаш колики је то грех? Сваки грех је велики и није важно колики је, него како га што пре исповедити, покајати се и никада више не чинити. Обрати се свом свештенику који ти је дао епитимију? , и тражи од њега савет јер он зна на основу чега ти је дао епитимију или исповеди се код најближег свештеника те тражи духовни савет (епитимију) за оно што треба да чиних. Немој никада да прекидаш епитимију без благослова свештеника. Нека би ти Свевидећи Господ био потпора у даљем наставку твог хришћанског живота те да исповешћу и покајањем нађеш и духовни мир души својој.
о.Милан

One Comment

  1. Поштовани.
    није ми јасно да ли разрешење од епитимије може да одреди само онај свештеник који је изрекао или може и надлежни парох. На пр. епитимију је пре више година изрекао монах непознатог имена Под Острогом.

    Унапред Вам хвала на одговору!

    Уз помоћ Господњу, с поштовањем!
    Петар Даничић