Свекар и снаја

Питање:
Ситуација је таква да старији отац удовац живи са снахом и сином и њихово двоје дјеце. Отац је поприлично тежак човјек који врло често својим понашањем ствара тензије и директно намеће своје мишљење снахи мислећи да је то у реду јер је он свекар а она снаха. Наравно у данашње вријеме то није добило добар пријем код снахе и у року од пет година колико живе заједно недавно су дошли до тога да уопште не говоре. Гледајући са стране види се да је тај старији човјек тежак за живот али види се такође и да та снаха од првог дана игнориче тог човјека и да му жели од првог дана дати на знање да му није мјесто у њеном животу. То је недавно и открила кад је у свађи рекла мужу да није требао да се жени ако није био спреман да остави оца и почне нови живот. Кад јој је мужева сестра пробала објаснити да има посла са старијим човјеком који је сељак и нема такта али да у суштини није лош човјек те да проба игнорисати неке ствари за добробит своје породице она се посвађала и са њом. Иначе једно од дјеце коме је само три године и те како примјћује тензију у кући и питао је мајку да прича са дедом. Она је на то рекла да ништа није њена грешка и да ће свом сину кад буде мало старији све испричати да зна какав му је деда. Све у свему једна тужна ситуација. Како ви наши духовни оци гледати на ову ситуацију? Шта предлажете као први корак ка помирењу и уношењу мира у ову кућу. Ја увијек кажем помирите се ако не због вас али због дјеце јер атмосфера у којој одрастају није никако здрава. Мени такође није јасно зашто ова породица која иде у цркву пости и причешћује се не потражи помоћ од свог свештеника. Успут мислим да би свештеници требали да наглашавају да су на располагању својим парохијанима у улози савјетника и духовног водича. Наш народ и даље врло често не схвата да се може свом свештенику обратити ако има проблема у породици и животу.
Rada


Одговор:
Врло је лепо и добро бринути о пријатељима, сагледавајући њихове невоље и настојати да им се помегне. У Твојој констатацији о породици Твога пријатеља изгледа да је у питању један намћорасти свекар и снаха која га од почетка заједничког живота игнорише. А где је ту син? Каква је његова улога у заједници? Свекар је удовац, лишен своје животне сапутнице, на коју се могао ослонити, са њом се свађати и мирити. Живи са сином који се, сасвим нормално “прилепио жени својој”, жена игнорише његовог оца, а и деци деду представља као наопакок човека, кога не треба волети. Он је потпуно сам, иако их је пуна кућа. И он, можда, у тој самоћи прибегава поступцима којима жели да скрене пажњу на себе. Он је сигурно са својом супругом створио услове да син, снаха и унучад имају где живети. Он свакако осећа да се то довољно не цени, па у тренуцима постаје арогантан. Син би требао да припази на свој однос према оцу, јер се може десити да то доживи од своје деце. Добро си рекао да ова породица треба да потражи савет свог надлежног свештеника, који најбоље познаје њихову ситуацију. Како може та породица да се причешћује кад међу њима влада неслога, неразумевање, па чак и мржња! ? Први услов за приступање Светој чаши је измирење са свима и праштање. Месни парох би то морао запазити и све их посаветовати. Можеш и Ти да им помогнеш, јер видим да их добро познајеш и вероватно да Те они цене. Покушај да посаветујеш млади брачни пар и да их упутиш на Пету Божју заповест (Поштуј оца свога и матер своју, да срећан будеш и дуго поживиш на земљи) , да оцу и свекру упућују дужно поштовање, као најстаријем и најискуснијем члану породице, да га третирају старешином, да се не противе свакој његовој жељи и намери. А он ће, заузврат, сигуран сам, све више своју улогу домаћина препуштати сину, кога сигурно воли и жели му добро, па самим тим и његовој породици. У Светом јеванђељу је записано: Који је то отац, ако му син заиште хлеба, камен да му да и ако рибу заиште, змију да му да? Посаветуј ту хришћанску породицу да се чешће састају и на породичну молитву, испред славске иконе. Молитвено окупљање породице учиниће је чвршћом и складном. Разговарај са младим домаћином, помози му да сачува обе љубави, љубав и поштовање према оцу и љубав према супрузи. Те љубави једна другу не искључују.
Благослов Божји и мир Теби и Твојим пријатељима – Твој о. Душан

One Comment

  1. Svi komentari na ovu temu su suvišni.Da mogu u ovom vremenu da žive nekoliko generacija pod istim krovom živeli bi.Radi mira u kući svaki svoje prostorije i svaki svoj ulaz.I biće mira u kuci