NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svetitelji » Sv. Jovan Krstitelj

Sv. Jovan Krstitelj

Pitanje:
Pomaže Bog! Zanima me da li je Sv. Jovan Krstitelj Anđeo, jer sam videla da se na nekim ikonama prikazuje sa krilima. Ja lično ne verujem, ali sam čula da je takođe u krvnom srodstvu sa Bogorodicom, pa bih vas zamolila da mi odgovorite. Hvala
Jelena


Odgovor:
Draga sestro, Hristos posredje nas, Sveti Jovan se na ikonama često slika sa krilima, prema proroštvu proroka Malahije (3, 1) , a koje citira i Sveti jevanđelist Marko, već na početku svoga jevanđelja: «Kao što je pisano kod proroka: Evo ja šaljem anđela svoga pred licem tvojim, koji će pripremati put tvoj pred tobom» (Marko 1, 2) . Kao što je anđeo Božji blagovestio pastirima rođenje Hristovo, tako je i Jovan, propovedajući na Jordanu, objavio narodu Hrista kao Spasitelja, ukazujući «Gle, Jagnje Božje koje uzima na se grehe sveta» (Jovan 1, 29) .
A to što si čula, a Ti ne veruješ, da je Presveta Bogorodica, pa samim tim i Hristos, u krvnom srodstvu sa Svetim Jovanom Krstiteljem, nisi u pravu Ti, već oni od kojih si to čula. Čitala si sigurno Sveto jevanđelje po Luki, koji je podatke o rođenju i detinjstvu Isusovom dobio direktno od Presvete Bogorodice. Opisujući blagu vest Arhangela Gavrila Djevi Mariji u Nazaretu, anđeo joj kaže: «I eto, Jelisaveta rođaka tvoja, i ona zače sina u starosti svojoj, i ovo je šesti mesec njoj, koju zovu nerotkinjom» (Luka 1, 36) . Da su bili u rodbinskim vezama svedoči i podatak da je Marija ostala kod svoje tetke izvesno vreme: «I ostade Marija sa njom oko tri meseca i vrati se domu svome» (1, 56) .
Molitvama Svetog proroka, preteče i krstitelja Jovana, da Ti Gospod podari svako dobro, zdravlje i duhovnu krepost.
O. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *