NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Ekumenizam » STUPIVŠI U EKUMENISTIČKI POKRET…

STUPIVŠI U EKUMENISTIČKI POKRET…

 

STUPIVŠI U EKUMENISTIČKI POKRET…
 

 
Zaključak
 
Ekumenizam je osnovan na lažnim pretpostavkama o tome da između Crkve i jeresi postoji izvesno nevidljivo jedinstvo koje treba otkriti, pokazati i dokazati. Ovo navodno samootkrivanje duhovnog jedinstva je dijametralno suprotno svesti drevne Crkve za koju su jeresi i lažna učenja predstavljali otpadanje od Crkve, od života u Hristu i gubitak blagodati. Ekumenizam namerno koristi lažna sredstva koja se po malo čemu razlikuju od jezuitizma, tačnije, stvaranje novog bogoslovskog jezika na kojem bi mogla da se nivelišu razmimoilaženja među Crkvom i jeresima i među konfesijama. Ovo je jezik eklesiološke uravnilovke, lišen konkretnosti i određenosti, koji predstavlja dimnu zavesu, koji treba da sakrije protivrečnosti koje realno postoje i produbljuju se i dalje. Sredstva koja koristi ekumenizam, kao na primer, zajedničke molitve, dolaze u protivrečnost s pravoslavnim kanonima, znači, s pravoslavnom savešću. Ove zajedničke molitve su takođe pozvane da sakriju bogoslovske i eklesiološke nepodudarnosti između Crkve i jeresi ili pak da ih prikažu kao drugostepene razlike, pa čak i kao raznolikost u jedinstvu.
Ekumenizam postavlja sebi lažni cilj: da stvori vidljivo jedinstvo Crkve i jeresi na osnovu delimične integracije i potpunog završenog sinkretizma, tj. da izjednači istinu i laž i da proglasi njihovo jedinstvo. Radi ovoga prethodno treba uništiti crkvenu i konfesionalnu samosvest i prikazati Pravoslavlje ne kao Jedno Telo Hristovo, već kao kulturno-istorijsku tradiciju. Zato pojmovi: Crkva i tradicija na ekumenističkom jeziku već postaju sinonimi. Pravoslavni i ekumenistički mentalitet su nespojivi, isto kao što su nespojivi bili drevna Crkva i gnosticizam.
„Pravoslavni ekumenisti“ su u stvari pojmovi koji se međusobno isključuju. Pravoslavni članovi SSC treba, ostajući pravoslavni da se pretvaraju da su ekumenisti ili da se, pak, postavši ekumenisti pretvaraju da su pravoslavni. Danas očigledno ima više prvih, ali ekumenistička korozija pravoslavnog mentaliteta obavlja svoj posao i moguće je da će kasnije preovladavati drugi.
Pravoslavni moral zahteva pravilan cilj i dostojna sredstva. U ekumenizmu nema ni jednog ni drugog.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *