Страствени додири

Питање:
Помаже Бог, Оци! Захваљујем вам на помоћи коју пружате свима нама грешнима. Мој проблем је врло деликатне природе…верујем у Бога, редовно идем на Литургију и понекад постим и причешћујем се. Мој момак је такође побозан, у вези смо већ две године и скоро смо се, у току једне Литургије, једно другом обећали. Обећала сам да ћу да се удам за њега. Сад тренутно је то немогуће јер смо обоје још у средњој школи и немамо финансијску самосталност а да нас то не спречава већ бис мо били венчани…е сад, проблем је у томе што још доста времена треба да прође до нашег осамостаљивања и оснивања породице а страст између нас је сваким даном све јача…иако је побожан мој момак не сматра грехом додире по целом телу и љубљење који су додуше плод и наше велике љубави али и грешне страсти. Он сматра да то што смо обећани допушта овакво понашање а и ја се после тренутака слабости тешим овим. Нисмо спавали и то не планирамо до брака макар то било и за 10 година али мене плаше ови додири и пољубци који су неретко страствени…немамо још увек свештеника који би нас посаветовао јер већину локалних познајемо лично и од стида не можемо да питамо за савет. Волимо се али не знамо како у оваквој ситуацији да поступимо. Молим вас помозите…унапред смо вам захвални обоје…
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Из Твога писма произилази да сте Ти и Твој момак још увек малолетни (обзиром да сте обоје у средњој школи) , а ваша веза је почела још пре две године. Лепо је то што сте се једно другом обећали (не знам како сте то успели у току Литургије, на којој сте требали имати друге мисли и стремљења, ка јединству са Христом) . И једно и друго сматрате да ваши страствени додири не представљају грех блуда, јер сте се међособно обећали и да се све то завршава само на додирима по целом телу и љубљењу, а то је, по вашем мишљењу, плод ваше љубави, али и грешне страсти.
Да, то се сада тренутно завршава само тим “страственим додирима”, али није далеко час када ће страствени нагон надјачати разум и ви ћете се наћи у заиста оствареном греху блуда. Зар заиста мислиш да у том начину живота, са честим страственим додирима, а да то не пође и даље, можете издржати пет па и десет година? Ја нећу да претпостављам или прогнозирам шта ће се даље догодити, јер то и сами знате, гледајући младе из вашег окружења, који нису, као ви, чврсти у вери и побожни. А тамо често долази до нежељене трудноће и првог абортуса, после кога несуђена мајка може остати не само трајно неплодна, већ и са тешким душевним поремећајима. Зато, ако заиста желите да ступите у прави хришћански брак, да једно другом будете верни и сада до венчања, настојте да те “страствене наступе љубави” не само проредите, већ и потпуно избегавате. Јер, како народ каже: “Боље је спречити, него лечити”. Своју међусобну љубав можете исказивати и корисним разговорима, планирањем будућег заједничког живота, изласцима на пристојна места и дружењем са вама сличним девојкама и младићима, који неће у вама побуђивати или вас наговарати на блудне радње.
Молите се Богу и Пресветој Богородици, вашој Крсној слави и Анђелу чувару, да вас зашите и очувају у целомудрености и чедности, како би и ваш планирани хришћански брак могао испунити све обавезе, које се пред искрене вернике постављају.
Мир и Божју помоћ жели вам ваш о. Душан

Comments are closed.