NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Strah od smrti

Strah od smrti

Pitanje:
Pomaže Bog! Draga moja braćo mene muči jedno: stalno me je strah od smrti. Postim iskreno se ispovjedim i pričestim, ali taj strah uvijek ostaje u meni.
Molim vas da mi date savjet da li ja negdje griješim i kako se moliti da bi ovo prestalo
Radmila


Odgovor:
Draga Radmila, sva ljudska pokolenja su trepetala pred tim saznanjem da nas smrt kao neka crna i hladna avet sve proždire. Kroz greh čovek je realizovao smrt i sebe podvrgao njoj. Samo to saznanje da je naša ljudksa priroda smrtna treba da za sobom nosi strah. On – strah sam po sebi jeste izdanak smrti ili deo smrtne prirode, ili njen simptom. Mi strah udaljavamo molitvom i bogomislijem. Razmišljanje o našoj propadljivosti ili smrtnosti uvek je korisno, jer mi time priznajemo da smo bez Boga u svemu nemoćni. Mi time tražimo Boga. Svako veče kada idemo na spavanje mi se molimo: «Gospode, daj mi suze, sećanje na smrt, i umiljenje». Stalno sećanje na smrt je vrlo važna komponenta zdrave duhovnosti.
Ovde vi ničim ne grešite i jednostavno imate normalno osećanje u odnosu na smrt. Koliko budete bliži Bogu strah od smrti će za toliko da bude dalji, i tako dok ga sasvim ne izgubite. Gospod kaže da se ne bojimo onih koji ubijaju telo – smrti, nego da se bojimo onih koji ubijaju dušu, t.j. duhovne smrti. Vi bi trebali da imate ovaj svešteni strah od duhovne smrti koji će sigurno da postine onaj vezan za telesnu. Određena moliva po nekoj narudžbini ne može tek tako da vam pomogne, i to nije pravi način molitvenosti. Jednostavno sav vaš život treba da je prožet molitvom i nadom, i verom u obećane reči našeg Spasitelja. Način života koji treba da je crkven sam će po sebi da vam pomogne i odagna taj strah.
Idite češće na svetu tajnu ispovesti i pričešće; slušajte Crkvu i njene bogospasavajuće ustanove i norme, i nećete ni primetiti kako će taj strah da se brzo izgubi. I onda imate da kao prvi hrišćani i mučenici sa radošću da kličite: «Dođi Gospode (Maran ata) ». Ili kako to naš divni novosveštenomučenik đakon Avakum, tek okusivši ovaj život neustrašivo reče: «Srb je Hristov – raduje se smrti»! U Hristu vaš
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *