Страх од људи

Питање:
Помаже Бог оче! Ради се о страху у мени који ме мучи. Дубоко у себи осјећам страх од људи и од неких околности. Тај страх ми онемогућава да искажем себе, да будем оно што јесам, па се често осјећам изгубљеном. Увијек ме обузму неке негативне мисли, које тешко успијем да отклоним. Немајући с ким да се дружим (јер сам се од свих дистанцирала, и једноставно нисам наилазила на праве добре особе) , ја сам се усамљивала и била помало груба према укућанима. Углавном сам се затварала у себи, али сам почела и радити на себи. Молим Вас реците ми шта бих требала да радим.
Милица


Одговор:
Драга Милице, Живот понекада натовари на наша леђа велика бремена, али Бог нам помаже да их носимо не само са успехом, већ и са радошћу. Од детињства смо изложени разним лошим утицајима, као: свађе у породици, недовољно љубави и пажње, и сличне ствари. Тако постајемо преосетљиви. Страх у већини случајева долази од преосетљивости, а преосетљивост из сујете и неимања праве и здраве вере у Бога, немања довољно љубави према Богу и ближњем.
Како се борити противу тога? Има много начина. За почетак, можда би било добро да покушаш да негујеш захвалност у себи. Увече, пре него што заспиш, размисли и наведи сва добра која ти је Бог тога дана пружио и захвали му за свако од њих. Ујутру и у току дана, потруди се да препознаш добра која ти Господ пружа и да Му захвалиш за то. Пробај исто и са људима. Покушај да препознајеш добре прилике, разговоре, дружења, ситуације и уопште све оно што је лепо, пристојно и добро, онда када се то догађа. Немој пропустити најпре у себи, а потом, ако је прилика, и гласно да искажеш захвалност за лепу реч, осмех, за чашу воде или обичан разговор… Захвалност даје снагу и инспирацију.
Пробај да се не секираш сувише за себе, за своје планове и циљеве. Пробај да не очекујеш ништа од других, већ само од Бога и од себе.
Уколико ти буде корисно, још одговора на сличне проблеме са страхом можеш наћи овде: http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=475 http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=550
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=669
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1149
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1601
Осим ових, има још доста питања у вези разних страхова које можеш наћи у овој рубрици, или у Библиотеци, као: http: //svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/PravoslavljeINeuroza/PravoslavljeINeuroza05.htm
http: //svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/pouka20.htm Од Бога ти свако добро жели, о. Срба

Comments are closed.