NASLOVNA » Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Sto katoličkih sveštenika i teologa optužuje papu Franciska da širi „jeretičke ideje”

Sto katoličkih sveštenika i teologa optužuje papu Franciska da širi „jeretičke ideje”

Dokument koji su uputili u Vatikan ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika. Francisku su ga predali krajem avgusta, ali im papa nije još ništa odgovorio.

Konzervativni katolički bogoslovi i sveštenici optužili su papu Franciska da širi „jeretičke ideje”. Uputili su mu pismo sa ukazivanjima i upozorenjima.

 

Tvrde, pored ostalog, da je Francisko „pao u jeres” 2016. godine u „apostolskoj poslanici” nazvanoj „Amoris laetitia” („Radost ljubavi”). U njoj se govorilo o porodici i njenom mestu u savremenom svetu. U pismu papinih kritičara se naglašava:

„Publikacija `Amoris laetitia`, a i neka druga Vaša dejstva… navukli su na Crkvu skandal na štetu vere i morala. Tako su se jeres i druge greške proširili u Crkvi. Dok su neki episkopi i kardinali nastavili da štite božanske istine o braku, moralom zakonu i svetim tajnama, drugi su odricali te istine, a za to od Vaše Svetosti nisu bili ni ukoreni. Naprotiv, prema takvima ste pokazivali naklonost”.

Kritičari su objavili svoje zamerke u dokumentu pod nazivom „Correctio filialis” („Sinovske korekcije”) koji ima tri dela.

Njegovi potpisnici i autori u prvom delu objašnjavaju zašto smatraju da imaju pravo da papi upućuju zamerke, preporuke i „korekcije”.

U drugom delu su same „korekcije”, a treći je posvećen analizi uzroka „teološke krize” u kojoj se našao savremeni katolicizam.

Dokument ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika. Francisku su ga predali krajem avgusta, ali im papa nije još ništa odgovorio. Upravo zato su i odlučili da ga učine javnim. Radi toga su otvorili posebni sajt. Pozvali su druge katoličke sveštenike i teologe da im se priključe, odnosno – da podrže pismo Francisku. Dosad su to učinili katolički sveštenici i bogoslovi iz 20 zemalja. Ukupno njih 62.

 

Izvor: Fakti

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *