STARAC SILUAN

 

STARAC SILUAN
 

 
REČ UZ TREĆE IZDANJE
 
Posle skoro dvadeset godina pojavljuje se drugo izdanje knjige „Starac Siluan“ u prevodu na srpski jezik. Zahvaljujući prvom prevodu mnogima od onih koji su sedeli u tami i senci smrti zasijala je sa stranica ove knjige svetlost velika a mnogi su se, čitajući je, rodili za život večni. Međutim, u prvom izdanju izostavljeno je ukupno oko trideset stranica teksta. Imajući to u vidu, otac Sofronije je pre nekoliko godina dao blagoslov da se napravi ispravka prevoda.
Tako smo za drugo izdanje dobili potpun i tačan prevod ove čudesne knjige. Čudesne, jer je takva i ljubav Božija, kojom su disali i živeli njeni sveti pisci – starac Siluan i starac Sofronije. O njima dvojici samo ovoliko:
Starac Sofronije, bogovidac i prijatelj Božiji se, dostigavši meru pacma punote Hristove, upokojio 28. juna/11. jula 1993. g. u manastiru svetog Jovana Preteče u Eseksu (Engleska), preselivši se ka Gospodu i svom voljenom duhovnom ocu.
Starac Siluan je i zvanično proglašen svetim. Odlukom od 1. aprila 1988. g. Carigradska patrijaršija ga je pribrojala liku prepodobnih Crkve Hristove. Prepodobni Siluan Atonski slavi se 11/24. septembra, a tropari i kondak njemu posvećeni glase:
 
Tropar, glas 4., podoban: Pravilo vere: Hrista Učitelja na putu smirenja molitvom si primio dok je Duh u tvom srcu svedočio spasenje. Zbog toga se sada raduju spomenu tvome svi narodi na nadu (spasenja) prizvani. Prepodobni oče Siluane, moli Hrista Boga da spase duše naše.
 
Tropar, glas 3., podoban: Božanstvene vere: Propovednik ljubavi Hristove darovan si vaseljeni, najslađi među bogoslovima, prepodobni oče. Smirenog i Krotkog si ugledao, i srce si Njegovo poznao. Zato svi mi, Siluane preblaženi, tvojim bogonadahnutim rečima prosvećivani, slavimo Duha koji te je proslavio.
 
Kondak, glas 8., podoban: Kada sišavši: Dok si na zemlji Hristu služio, stopama Njegovim si neporočano hodio. Sada, pak, na nebesima gledaš Onoga koga si zavoleo i prebivaš zajedno sa Njim, kao što je obećao. Stoga, prepodobni oče Siluane, i nas nauči da idemo stazom kojom si ti išao.

Jedan komentar

  1. Prepodobni Siluane moli Boga za nas!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *