STARAC JEFREM KATUNAKIJSKI

 
>
 

 
Odricanje
 
Kada sam osetio prvu revnost da i ja postanem kaluđer, objavio sam to ostalima. Jedan koji beše vozač kaza mi:
Čuj, Evangele (moje ime u svetu), ja ću da prođem svojim kolima u taj čas, otprilike u pet-šest popodne, budi tamo, povešću te u manastir.
Uzeh bluzu, svetsko dete, tako nešto, i odoh, i sedoh na jedan kamen, i gledah na put. Pre nego što je stigao određeni čas, ustao sam i otišao. Kad stiže čas, kaže, hteli su da ga uhvate, ali „jer ne bješe došao čas Njegov“ (Jov. 8, 20). Kad je stigao čas, ni oca ni majku nisam pitao, ustao sam i otišao. Ako ne kaplje odozgo, kako bi to neko rekao, bićeš lenj kaluđer. Božanska ljubav kada ti stigne, niti ćeš mene da pitaš, niti ćeš da vodiš računa, da kažemo, i otići ćeš sa velikom voljom.
 
+ + + + +
 
Pitao sam stare Duhovnike: „Šta ste videli?“ „Kada smo stigli na Svetu Goru imali smo oganj velik poput Atosa a sada je preostao samo žižak“. A ako ti dođeš sa žiškom, šta će biti sutra?
I zato Sveti Simeon Novi Bogoslov kaže sledeće: Blažen je onaj koji je očuvao prvobitnu revnost, do kraja svog života, kaže. Još je blaženiji onaj koji je tu revnost uvećao.
 
+ + + + +
 
Dolaze mnogi i pitaju me: „Kažite mi da li da postanem kaluđer?“ A ja treba da se pomolim i kad dobijem obaveštenje da ti kažem. Ne. Jedino što mogu da se pomolim da ti izabereš put koji želiš. Zato što sutra-prekosutra, ne znam šta će da se desi. Kasnije ću morati da čujem neku naopaku izjavu, da me je otac Jefrem povukao u propast! Neću da ti kažem. Ti ćeš sam da odabereš koji put želiš. Da, postoji Brzopomoćnica u Ivironu koja je čudotvorna ikona, tamo idi i moli se da ti projavi Ta Svetinja koji put da odabereš. Hoćeš li ti mojom vatrom, oče, da se razgoriš? Ne.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *