STARAC JEFREM KATUNAKIJSKI

 
>
 

 
Ispovest – Pokajanje
 
Ne osuđujem te što si počinio teške i ozbiljne grehe, čovek si. Osuđujem te zato što se ne ispovedaš. Zato te osuđujem. Pao si? Kod duhovnika. Pao si? Kod duhovnika, sve kod duhovnika. I prepodobna Marija se prvo ispovedila.
U našem susedstvu beše jedan Kipranin i imaše jednog poslušnika koji svoje roditelje nije slušao. Kada je postao kaluđer ni svog Starca nije slušao. I tako, dok smo sedeli u Maloj Svetoj Ani, posla ga njegov Starac kod Starca Josifa, da ispovedi svoje pomisli i ako šta može da mu pomogne. Kad stiže tamo, mi stajasmo oko Starca a on nam kaza: „Hajde, idite u svoje sobe. Dođi ovamo, oče Jovane“. Pope se i ode u njegovu sobu.
– Starče, duša moja plače, plače, plače kao malo dete.
– Zašto, čedo moje, plače tvoja duša?
– Zato što nisam svoga Starca uspokojio.
– A u čemu ga nisi uspokojio?
– Eto, u poslušanju.
– Čuj, čedo moje. Tamo gde si rušio, tamo popravljaj. Popustio si u „neka je blagosloveno“, u skrušenosti i samoodricanju zarad Starca. Ne traži sada molitvom ili Svetim Pričešćem, oče moj, da ispraviš svoju grešku. Tamo gde si zgrešio, tamo da se pokaješ, tamo da popraviš.
 
+ + + + +
 
Avva Pamvo, kada je bio mirjanin, ode i ukrade smokve iz susednog vinograda. I kada je video čuvara, poče da beži. Ali, iz marame u kojoj je sabrao smokve ispade jedna, i da je ne bi izgubio saže se i pojede je: „Kada se setim te smokve“, kaže Avva, „sedim i plačem“.
Tako i ja. Kada se setim neposlušnosti koju sam učinio prema Starcu, kao drugi apostol Petar, sedim i plačem. Zašto da počinim to neposlušanje umesto da poslušam, pa da pobedim?
 
+ + + + +
 
Ako te muči savest, idi i načini metaniju: „Brate moj, blagoslovi, molim te da mi oprostiš, zgrešio sam“. To ispravlja tvoju grešku. Nemoj da previdiš svoju savest. Ljudi smo, jedan prema drugome grešimo. Ili ti je nešto rekao, ili nije uradio ono što si rekao, pa onda kasnije savest proverava. Nemoj da je previdiš, idi i ponizi se i reci „blagoslovi“ svome bratu ili Starcu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.