STARAC JEFREM KATUNAKIJSKI

 
>
 

 
Svetost – Vrlina – Podvig
 
Čovek koji hvali bližnjeg i osuđuje sebe, stiže do mere svetosti. Ako ti od drugog tražiš zato što te je ožalostio da ti načini metaniju, nisi dobro i ne koračaš putem kaluđerskim.
 
+ + + + +
 
Stigli smo, oci, do toga da mogu da kažem da smo, dok smo bili u svetu, bili bolji. Sada ne možemo da podnesemo ni reč.
 
+ + + + +
 
Avva Nistero stekao je slavu svetog čoveka. Kada su ga jednom pitali: „Kakvu si vrlinu stekao, oče, i dostigao do ove mere?“, odgovori je: „Čim sam ušao u manastir sebi sam rekao: ja i magarac smo isto. Koliko govori magarac kada ga biješ, toliko ću i ja govoriti“.
To je bio temelj, kako god da ga biju „Blagoslovi“. A mi smo sada stigli do toga da ne podnosimo ni reč.
 
+ + + + +
 
Čovek, dok je živ, stalno treba da se bori. A najvažnija borba je da pobedi samog sebe. Prvi i najveći neprijatelj čovekov nije đavo. Čovek je samom sebi najveći neprijatelj, i to zato što ne sluša drutoga, već sluša šta mu govori pomisao. Iako imamo toliko svetih Otaca da ih oponašamo čitajući njihova dela, naš ego nas toliko puta pobeđuje. Čovek koji pobedi samog sebe najveći je velikomučenik, pobedonosac i slavodobitnik pred Bogom!
 
+ + + + +
 
Mnogo puta sam se uplašio suda Božijeg. Da li je Bog saglasan sa mnom ili možda i Bog menja svoje sudove: „Pamtim sudove Tvoje od iskona, Gospode, i tješim se“ (Psal. 119, 52). Tako je.
 
+ + + + +
 
Krst nikoga neće mimoići. Zato što je naš vođa raspet na Krstu, i mi ćemo biti raspeti. S jedne strane on je sladak i lak, a s druge je gorak i težak. Prema opredeljenju našem. Ako sa ljubavlju prihvatimo Krst Hristov, vrlo je lagan, kao sunđer, kao pluta. Ako ga prihvatimo s druge strane, tada je težak i nemoguć da se ponese.
 
+ + + + +
 
Mene je iskustvo ovome poučilo: biće volja Božija; od Boga je tako. I smiriš se. A ako kažeš zašto ovo a ne ono, nemaš smirenja. Nije bila volja Božija da odem u nedelju, bila je u ponedeljak. Nije hteo Bog u utorak, hteo je u sredu. Tako je Bog uredio. Ako rasuđuješ sa druge strane, svojim sudom, pogrešićeš i nemaš platu. Nemaš platu!
 
+ + + + +
 
Ako u sebi treperiš od sreće, neka se ne vidi. Ako toneš od tuge nemoj da pokažeš. To je kaluđer.
 
+ + + + +
 
Najbolje ti tamo a ja ovde, i da se molimo. Da ne čujemo jedan drugoga. Možemo i ti i ja da doživimo umiljenje, a jedan kod drugog da to ne primetimo. To je po Bogu. Ako to ispoljiš ili će te obuzeti gordost, ili … ćeš to izgubiti.
 
+ + + + +
 
Gde god da se čovek nađe da ne očajava. Da se ne izgubi, da se ne zbuni. Iz nekog razloga koji Bog zna, iskušava te. Proverava: Možeš li da podneseš ovu tugu? Ako možeš, pružiću ti dar. Ako ne možeš, i to što sam ti pružio oduzeću ti. Ja ne želim ljude kukavice. Kao što su uhode koje je Mojsije poslao: „Vidjesmo ondje i divove… i činjaše nam se da smo prema njima kao skakavci“ (Četvrta knjiga Mojsijeva. 13,34). „Kukavica poslan na poslušanje kaže: lav je na putu i na trgovima su razbojnici“ (Priče Sol. 26, 13) Čovek kukavica ne vredi ništa. A hrabar uvek izlazi kao pobednik.
 
+ + + + +
 
Opravdavanje nije zapisano u Svetom Pismu. Svetitelji, ne samo da se ne opravdavaju, već svesno stradaju za druge.
 
+ + + + +
 
Oče, ne tako. Ti treba da ispraviš sebe, a ne da očekuješ da se drugi ispravljaju. Ti ćeš da se postaviš niže da te svi gaze. Tada si u redu. Idealno…
Ti se naoružaj strpljenjem. To je put Krsta.
 
+ + + + +
 
Čovek, kolikogod daje mudar, neka se savetuje. Nismo mi Bogom naučeni. Može li sam Bog da ti kaže? Nismo u tom stanju. E, da upitamo i nekog drugog, da se posavetujemo. Zar nemaš nijednog čoveka boljeg od sebe?
 
+ + + + +
 
Trpećeš u svojim stradanjima, trpećeš i u mojim. Tako ćeš da postaneš svetitelj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.