STARAC JEFREM KATUNAKIJSKI

 
>
 

 
Samoispitivanje – Revnost
 
Ispituj sebe svaki čas. Svaki čas proveravaj, ispituj, kontroliši sebe. Jesi li ispravan u ovom času?
Ti kao monah, ako si podvižnik, proveravaćeš sebe: kako sam proveo čitav dan?
 
+ + + + +
 
Jednog bolesnika ne nadgleda samo lekar. I sam bolesnik prati sebe da li je sa onim lekovima koje mu je dao lekar krenulo nabolje. Tako te i Starac nadgleda a, i ti pratiš samog sebe.
 
+ + + + +
 
Pitao sam mnogo puta i starog Josifa kako je stigao u ovo stanje. Kazao mi je: „Posvetio sam se „poznanju sebe“. Šta si ti? Ništa, nisi ni jedan crv. Ništa. Došla je blagodat, podigla te, postao si anđeo. Otišla je blagodat, u isto si se vratio“.
 
+ + + + +
 
Od vas zavisi da li će um biti normalan, miran. Ne zavisi od iskušenja ili ponašanja vašeg sabrata. Ti sam ćeš postati uzrok svog spasenja ili nespasenja. Kada ti želiš svoje spasenje i teraš samog sebe, sve dolazi prema molitvi.
 
+ + + + +
 
Kada tek dođemo u opštežiće imamo revnost veliku poput Atosa. Pazite da vam ta revnost ne oslabi, jer tada nije dobro. Ako možeš tu revnost da uvećaš, onda si vredan pohvale. Mislim na revnost u poslušanju, u molitvi, samooptuživanju, budnosti u službi, noćnom bdenju, nadgledanju samog sebe. Ako revnost oslabi, tada ne koračaš ispravno. Zbog toga ispravi sebe da se ne ohladi ta revnost, ta toplota.
Blažen je onaj brat koji održava revnost od početka do kraja svog života. Zato što ne znaš koliko ćeš godina živeti u manastiru. Možeš da živiš pet, možeš deset, možeš i pedeset, ne znaš. E taj je vredan hvale koji održi svoju revnost postojanom od početka do kraja svog života.
 
+ + + + +
 
Dolazio sam jednom sa starim Pantelejmonom Pahimejem, glavnim sekretarem, u konak Grigorijata. Pošto smo završili razgovor, kazao je:
– Idem sad u Kinotitu.
– Hajdemo zajedno, Starče.
– Ne, kaza Pantelejmon.
– Zašto?
– Dok idem od konaka do Sveštene Opštine izgovaram Akatist Bogorodici.
Vidiš kako se podvizavaju oci!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.