STARAC JEFREM KATUNAKIJSKI

 
>
 

 
„Ti si anđeo“
 
Ha mnogo godina pre, Starcu je projavljeno kakva će nesrećna bolest napasti oca Nikifora. Mnogo se molio i mnogo je suza prolio, ali nije mogao da promeni sled događaja. Kada su otpočeli prvi simptomi, starac je u prevelikoj ljubavi molio Boga da otkloni od bolesnog njegovo stanje i da ga poda njemu, a njegovo zdravlje da poda bolesnome. Zaista, dva-tri dana otac Nikifor je govorio da se oseća izvanredno, dok je Starca Jefrema prekrila „teška tama“. Ali Bog je samo toliko uslišio.
Polako je bolest napredovala u amneziju. Postao je poput deteta koje je znalo samo za Starca i nije mogao bez njega. Često je govorio, kao da se prisećao, rečenicu: „Atanasije i Sotirija“. Behu to imena njegovih roditelja. Ali Starac je neizmerno duhovno patio gledajući na bolest kao na odsustvo blagodati koja je glavni pokretač Božijeg čoveka. Spavao je na podu njegove sobe i vodio ga sa sobom u oltar kada bi služio.
Tada je i dobio njegov blagoslov. Toliko ga je godina služio, starac je na svoj način pokazivao da je zadovoljan, ali sada je visoko podigao ruke i povikao svome poslušniku: „Bog da te blagoslovi, Bog da te blagoslovi. Ti nisi čovek, ti si anđeo“. A oci, koji su tu bili rekoše: „Dugo je trebalo da otac Jefrem dobije blagoslov, ali sad ga je dobio zauvek“.
Kada smo u avgustu 1973. posetili Starca, bio je strašno iscrpljen i već je očekivao starčev odlazak. Upokojio se 25. septembra 1973. Sledećeg dana je napisao jednom svome duhovnom čedu u Tebi: „…sa telom bez duše pišem ovo pismo. Moj Starac, moj dobri Starac se konačno upokojio. Sinoć smo ga sahranili. Preuzmi obavezu da obavestiš njegove rođake…“
Jedno drugo njegovo čedo se šetalo po keju u Solunu. Na kraju luke vide jednu drvenu barku da se utovaruje. Čim je saznao da se upućuje ka Svetoj Gori, otrčao je do najbliže prodavnice, napunio sanduk najlepšim i najkrupnijim jabukama i posla ih Starcu. Dobio je pismo puno blagosiljanja zato što su jabuke stigle u pravi čas. Davali su starcu četrdeset dana i Starac je izneo jabuke (otkud tada jabuke Katunakiji!) na sofru okupljenim ocima.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *