NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Uvod

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

U sledećem ogledu uporedićemo „tehnike duhovnoga rasta“ istočnjačkih i okultnih mističnih učenja sa pravoslavnim putem spasenja. U centru našeg interesovanja nalazi se pitanje: kakvim koracima, i kojim načinima se ostvaruje spasenje u Pravoslavlju, i koje su principijelne razlike između ovog puta i svih ostalih puteva?
U datom tekstu nije nam cilj da temeljno prikažemo sadržinu nepravoslavnih učenja i kritiku njihovih doktrina. Apostol Pavle je kazao: „Ne dajte se zavesti različitim i tuđim učenjima, jer je dobro blagodaću utvrđivati srca, a ne jelima, od kojih ne imaše koristi oni koji su uživali u njima“ (Jevr. 13, 9).
Mnogo je važnije pokazati psihološke posledice koje nastaju usled dodira sa tim učenjima, kao i ono što se događa sa ljudima, i kojim putem dolazi do deformacije ličnosti zbog tog uticaja. Negativne posledice su najbitniji faktor koji je nemoguće poricati, sasvim dovoljan argument pri razmatranju ovih učenja, ubedljiv dokaz da nije potrebno upoznavati čitaoce sa njihovim sadržajem, da ne bi imali više štete nego koristi. Iskustvo pokazuje, da čak ni nezainteresovano čitanje okultne literature predstavlja proces sjedinjenja s mračnim silama, nevidljivo trujući i ubijajući dušu čitaoca.
Izabrali smo ovakav pristup sledujući rečima Spasitelja: „Po plodovima njihovim poznaćete ih. Zar se grožđe bere s trnja ili s čička smokva? Tako svako dobro drvo rađa dobre plodove, a rđavo drvo donosi rđave plodove“ (Mt. 7,16).

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *