Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Profesor Vladimir Dimitrijević
Zajednica Šri Orobinda

Na jugu Indije nalazi se jedna od ključnih Nju Ejdž institucija, tzv. „Orovil zajednica“, u kojoj je smešteno preko hiljadu ljudi, žena i dece i koju posećuju mnogi vodolijaški učitelji, da bi stekli nove „uvide“ i „prosvetljenja“ i vratili se u svoj kraj radi širenja Nju Ejdža.
160 kilometara južno od Madrasa smestio se veliki sferični hram koji se zove Matrimandir, poznat i kao “ Kuća novog stvaranja“. On je nastao na osnovu vizije ženegurua Majke, i njenog duhovnog prijatelja Šri Orobinda. Samo ime znači „obitavalište Majke“. Pod „Majkom“ se podrazumeva Kali, boginja stvaranja i razaranja, kojoj su u Indiji bile prinošene i ljudske žrtve.
Orobindo je Orovil stvorio sa namerom da njegova zajednica bude model Naduma, ponuđen čitavom čovečanstvu u okviru duhovne evolucije. Njegova pratilja, „Majka“, kaže da je cilj Orovila „novo stvaranje“ i preobražaj čovečanstva, što je „osuđeno na uspeh“. Sama zgrada simvolizuje rađanje nove svesti. U njoj je smeštena takozvana „Unutarnja soba“, sva u belom mermeru, sa globusom od belog kristala na koji pada sunčev zrak, što označva blizinu pobede „sunčanog božanstva“ u naše dane.
Orobindovo učenje se zove „Karma joga“, joga rada kojim se postiže očišćenje. Stotine dobrovoljaca sa Zapada stiže u Orovil da bi naporno fizički radilo, i tako se oslobodilo „loše karme“ radi nekog budućeg, srećnijeg života. Uz to, Orovil proizvodi kompjutere, publikuje knjige i novine, izdaje videotrake.
Orobindova saradnica „Majka“ je rođena u Parizu. U mladosti je putovala u Alžir radi izučavanja okultizma, a zatim se u Indiji srela sa Orobindom i pridružila mu se u njegovom radu na „duhovnom buđenju čovečanstva“.
„Majka“ se naročito zanima za okultnu numerologiju. U godišnjem izveštaju Orovila za 1988. godinu izašao je njen članak posvećen vitalnom značaju datuma 6. juna (jun je šesti mesec) 1966. godine. 6. dan 6. meseca 66. godine simvolizuje, po njoj, četvorstvo tvorevine. Rekla je da je tog dana rođen neko veoma važan za uspostavljanje Novog doba.
Očito, njihov „srećni broj“ je samo površno maskiran broj antihrista – 666. Mnogi vodolijaši ga smatraju brojem sile i mističke moći.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *