Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Kult zmije

Hrišćanstvo zna ko je duhovna zmija. Satana je uzeo obličje zmije kada je prevario pramajku Evu i nagovorio je da proba zabranjeni plod. Ona je pokušala da bezblagodatno, magijski postane bog, nudeći tu laž svome mužu. To zna hrišćanstvo, ali ne zna paganizam. Sve paganske religije imale su poneku zmiju u središtu kulta. Egipatski faraon je na kruni nosio dve zmije, simvol ujedinjenja Gornjeg i Donjeg Egipta, Kinezi su se klanjali krilatoj zmiji, zmaju; Apolon Pitijski se javljao u vidu zmije, Pitona, i govorio kroz proročicu Pitiju; Asteci i Maje su znali za boga – pernatu zmiju, Kvecelkoatla… Prava tvrđava zmije je, međutim, Indija.
U Indiji se jednom godišnje slavi Nag – Pančami, dan kobre. Hari Miler, nemački prirodnjak, opisao je kako Indijke ukrašavaju mravinjak u koji se nastani kobra. Kobra se pred ženama ne povlači. One pred njom izvode ples, nišući se tamo-amo. Začuđen takvim miroljubivim odnosom, Miler je od jedne starice čuo sledeće: „Jasno je da ovde obožavamo kobru, i naravno da smo znale da nam neće naneti nikakvo zlo. Zar vi ne znate da je kobra projava boga Šive? Sam bog je sedeo pred nama i mi smo se molile bez imalo straha“.
Tamšš kobru zovu „nulla panba“ – dobra zmija. Žene koje žele muško dete usvajaju kobru i mažu joj glavu sandalovinom. Svuda se sreću kamene skulpture u vidu kobri. Ona je i Agni – bog ognja, i kundalini, energija koja počiva pri dnu kičme i budi se da bi se uz kičmeni stub uspinjala ka trećem oku na čelu…
Mesec dana pre praznika kobri, Indusi ih love i nose ih u kućna svetilišta. Sve ih sabiraju i smeštaju u jedan hram, da bi se izvršila „smotra pred božanstvom“. Zmiji se žrtvuje pirinač i gorući kamfor. Ista vrsta sandalovine se stavlja i na čelo žene (tilak, simvol „trećeg oka“) i na vrh zmijine glave… Zmija se smatra gospodarem žene i plodnosti.
Već ovo nekoliko činjenica bilo bi dovoljno pravoslavnim Srbima da znaju o čemu je reč. Na žalost, mnogi o tome ne misle, i krenu u zmijinjak kao da im se tamo ništa ne može desiti.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *