Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Posledice samovoljnog otvaranja čula i opasnosti savremenog života

Pri svoj raznovrsnosti i unutrašnjim razlikama okultnih i istočnih religiozno-mističnih sistema, njihove psihotehničke metode su zadivljujuće slične. Cilj im je – uspostavljanje kontakta sa nevidljivim silama, uprkos zabranama koje je ustanovio sam Gospod, u vreme našeg zemaljskog života.
U suštini, to su metode veštačkog i nasilnog otvaranja još nesazrelog unutrašnjeg bića, koje su sposobne da naprave samo nakaznu karikaturu umesto budućeg raskošnog, prekrasnog cveta, koji nam je obe-ćao Gospod u svoje vreme i čiju lepotu možemo sagledati na primeru svetih podvižnika Pravoslavlja.
Sveti Ignjatije piše: „Ono što se sa nama događa po Promislu Božjem uvek je ispunjeno veličanstvenom premudrošću i blagošću, a zbiva se po potrebi sa suštinskom korišću našom; ne zbog udovoljavanja radoznalosti našoj, ili nekoj drugoj sitnoj pobudi našoj, nedostojnoj Boga. Zbog toga veoma se retko čovek uvodi u čulno viđenje duhova. Bogu je ugodno da sluga Njegov prebiva postojan u najvećem strahopoštovanju pred Njim, u bezuslovnoj poslušnosti Bogu, u bezuslovnoj predanosti Njegovoj Svetoj Volji… Svako narušavanje tih odnosa nije blagosloveno, i navodi gnev Božji na nas. Lakomislen pokušaj da se naruši poredak ustanovljen Bogom, i uplitanje u ono što je od nas sakriveno, predstavlja kušanje Gospoda, i takvi se izgone ispred lica Njegovog u tamu najkrajnju, u kojoj ne sija svetlost Božanska“ (5. t. Zs. 15). Ovde je jasno rečeno šta očekuje mnogobrojne adepte nepravoslavnih mističnih učenja, koji su se drznuli da samovoljno kontaktiraju sa nevidljivim svetom.
Ovo svedočanstvo je naročito vežno za našu temu – analize mističnih tehnika istočnjačkih učenja, koja su se (zakamuflirana) pretočila u psihoterapiju, medicinu i sport, pod vidom „razvojnih tehnika“. Ovakvi treninzi čine osnovu mnogobrojnih „centara samo-razvoja“. Potrebno je ukazati na svima znani „autogeni trening“ koji bukvalno kopira pristup radža-joge, koristeći metode vizuelizacije. Da pomenemo i centre za razvoj mentalnih „kontrola uma“, gde se pod pojmom ejdetizma skriva upravo „maštanje“ (ili „vežbe uobrazilje“), za koje Sveti Oci kažu: „To maštanje je most za demone“ (8, t. s, s. 272).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *