Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Šta je to duhovno viđenje?

Um i srce povezani su sa sferom duha. Upravo se zato opažanje umom i srcem pomisli i osećanja koja dolaze spolja i naziva duhovnim viđenjem. Ali, i te naše duhovne oči su slepe. To slepilo ne znači da mi nismo sposobni da primimo nadolazeće pomisli i doživljaje spolja, ili da mislimo i doživljavamo. Naše duhovno viđenje moguće je definisati kao sposobnost ocenjivanja i pravilnog tumačenja pomisli, doživljaja i osećanja. Upravo tom sposobnošću mi ne vladamo. Slično je sa običnim gledanjem kada vidimo neke delove, ali nismo u stanju da sagledamo celinu i spoznamo šta je u suštini stvari.
Sv. Ignjatije piše: „Slepilom su zarobljeni naš um i srce. Zbog slepila, um ne može da razlikuje istinite pomisli od lažnih, a srce ne pravi razliku između osećanja duhovnih i osećanja duševnih i grehovnih, osobito kad poslednja nisu uočljivo gruba. Usled duhovnog slepila svaka naša aktivnost se pokazuje kao lažna, kako je Gospod nazvao književnike (učene) i fariseje „bezumnim i slepim“ (Mt. 23, 17) „vođama slepih“ koji sami ne ulaze u Carstvo Nebesko i ne puštaju druge da uđu u njega (5. t. 3, s. 54.).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *