Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Tri vida mogućeg uticaja na nas od strane palih duhova

Na jednom mestu Sv. Ignjatije govori o tri vida mogućeg dejstva na čoveka sa strane palih duhova u vreme našeg zemnog bitisanja. To je:

a) dejstvo pomislima;
b) dejstvo maštarijama;
v) dejstvo dodirom (5, t. 3 st 58-59).

a) O dejstvu pomislgša

„Sveto Evanđelje pokazuje da je đavo prvo položio u srce Judi Iskariotskome misao o izdajstvu Bogočoveka (Jn. 13, 2) a tak potom je ušao u Judu (Jn 13, 27).

b) O dejstvu maštarijama

„Da maštarijama đavo iskušava čoveka, vidi se i iz iskušenja Bogočoveka: đavo je pokazao Gospodu sva zemaljska carstva i slavu njihovu „u trenu“ (Lk 4, 5) u mašti (s. 58). (Ovde je očito da se pod maštarijom podrazumeva nešto slično uobraženju, iluziji, halu-cinaciji).
„Demonsko maštanje delije na dušu veoma štetno, budeći u njoj naročitu sklonost ka grehu. Javljajući se često ono može izazvati nepopravive pogubne utiske (s. 59)“.

v) O dejstvu dodirom

„O tome, kako deluje đavo na čoveka putem dodira čitamo u Knjizi o Jovu (Jov, g. 1 i 2 ) i u evanđelskoj priči o ženi koju je svezao satana neobičnom nevoljom (Lk. 13, 10-16) (5, t. 3, s. 59). Iz knjige o Jovu vidimo da se satana može doticati spoljašnjih uslova života – izmeniti ih, kako uništavanjem imanja i rodbine, tako i razaranjem tela donoseći bolest.
„Usled dodira s demonima javljaju se plotske strasti i razvija bolest na koju ne deluju obična ljudska lekarstva.“ (5, t. 3, s 59).
U tom smislu, ako je našem postojanju onemogućeno čulno opažanje nevidljivog sveta, to su um i srce, pa čak i telo, otvoreni za njegovo dejstvo na nas.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *