Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Stupanj duhovnog viđenja

Dobro nam je poznato da pored jasnog čuvstvenog viđenja očima, čovek može ovladati i tzv. „umnim sozercanjem“. Po učenju Svetih Otaca, naš um i srce su svojevrsni organi zapažanja, ali oni ne primaju signale koji dolaze iz materijalnog, veštastvenog sveta, već reaguju na misli i osećanja (pomisli i osećaje duševne i duhovne prirode, ako koristimo svetootač-ke izraze.) Pri tome je važno imati u vidu da one misli i doživljaji koji odgovaraju umu i srcu izgledaju kao samostalno postojeći oblici, sposobni izvana da izazovu dejstvo na um i srce, „ulazeći“ u njih.
Ovo se vidi iz sledećeg citata: „Naš um ima sposobnost mišljenja i sposobnost opažanja; posredstvom prvog on stiče pojam o predmetima, posredstvom drugog poima likove predmeta. Đavo, oslanjajući se na prvu sposobnost, trudi se da nam saopšti grehovne pomisli, a oslanjajući se na drugu sposobnost stara se da u nas utisne sablažnjive predstave“. (5, t. 3, s 58-59).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *