Staklene oči Indije – Pravoslavlje i duhovnost dalekog istoka

Pravoslavni put spasenja i orijentalno-okultna učenja
O. Vladimir Jelisejev

Cilj našeg života na zemlji

Sveti Ignjatije povezuje osobine našeg tela sa ciljem našeg zemaljskog života. „Pri razmnožavanju čovečanstva, u njegovom sadašnjem stanju pada, telo služi duši, na isti način kako služe pelene novorođenom telu. Obmotano pelenama telo bebice dobija pravilan oblik, dok bi bez pelena udovi njegovi, zbog mekoće, mogli dobiti nakazne oblike: tako i duša obučena u telo, sakrivena i odvojena njime od sveta duhova, postepeno sebe izgrađuje izučavanjem zakona Božjeg, hrišćanskim životom stiče sposobnost razlikovanja dobra i zla (Jevr. 5, 14). Tada se njoj daruje duhovno viđenje nevidljivog sveta, kao i , ako se pokaže da je to u skladu s ciljevima Božjeg rukovođenja njome, viđenje čulno, pošto su obmana i sablazan za nju veoma opasni, a iskustvo i znanje korisni. Pri razdvajanju duše od tela vidljivom smrću, mi ponovo stupamo u svet duhova. Iz ovog se vidi, da je za uspešan ulazak u svet duhova, neophodno blagovremeno poučavanje u Zakonu Božjem, i da je radi tog preobraženja prepušteno izvesno vreme dato svakom čoveku od Boga u njegovom stranstvovanju na zemlji. Ovo stranstvovanje naziva se – zemaljski život“ (5, t. 31 s. 12-13).
Iz gore rečenog sasvim je jasno, da:
1) Gospod nas je lišio mogućnosti opštenja s nevidljivim svetom isključivo radi naše koristi;
2) svrha zemnog života ne uključuje u sebe neophodnost poznanja nevidljivog sveta, a ima za cilj da nas pripremi za dodir sa njim, koji će se u svoj punoti pokazati posle smrti;
3) dodir i opštenje sa nevidljivim svetom u našem zemaljskom postojanju može biti opasan za našu dušu.
Ovaj zaključak potrebno je dobro upamtiti.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *