NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Smrt, zagrobni život, Strašni Sud » Šta se dešava tačno posle smrti

Šta se dešava tačno posle smrti

Pitanje:
Pomaže Bog sveštenicima.
Imam jedno važno pitanje oko čega razmišljam. Šta se dešava kada čovek umre, šta se dešava sa njegovom dušom do strašnoga suda do Vaskrsenja? .
Ovde u Švedskoj neke Crkve uče da duša spava posle smrti ja u to neverujem. To me interesuje jer naprimer razmišljam gde su moji rođaci koji su umrli da li su duše umrlih svesne šta se dešava sa njima? Hvala.
Mihailo


Odgovor:
Dragi brate Mihailo, O ovoj Tvojoj nedoumici bilo je dosta reči na ovom našem sajtu, ali da ne tražiš u biblioteci i na raznim stranama, evo najkraćeg odgovora. Posle rastajanja duše od tela, po učenju Pravoslavne crkve, duša za 40 dana prolazi kroz tzv. mitarstva. Slikovito rečeno: Anđeo čuvar prati dušu, ali demoni iznose, sa svoje strane, sve što je dotični čovek zgrešio u toku zemaljskog života. Dešava se nešto slično kao optužba – odbrana. Demoni (đavoli) optužuju i zbrajaju krivice, anđeo skuplja dobra dela i vrši odbranu. Zbog toga Crkva intenzivira molitve za dušu upokojenog za tih 40 dana (vrše se parastosi u 3. dan, u 9. dan i 40. dan) , a tamo gde se služi Sveta liturgija svaki dan, za dušu pokojnika moli se u svih 40 dana. Toga, četrdesetoga dana, duša izlazi pred Gospoda na privremeni sud i određuje joj se privremeno mesto boravka, do Poslednjeg suda Hristovog. Znači, duše svih upokojenih su u određenom privremenom obilatištu, a posle Poslednjeg suda odrediće se stalno mesto: u blizini Božjoj i radosti ili u odvojenosti od Boga, u žalosti.
Ako želiš još više da saznaš, potraži u našoj biblioteci.
Srdačan pozdrav
o. Dušan

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *