НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Смрт, загробни живот, Страшни Суд » Шта се дешава тачно после смрти

Шта се дешава тачно после смрти

Питање:
Помаже Бог свештеницима.
Имам једно важно питање око чега размишљам. Шта се дешава када човек умре, шта се дешава са његовом душом до страшнога суда до Васкрсења? .
Овде у Шведској неке Цркве уче да душа спава после смрти ја у то неверујем. То ме интересује јер например размишљам где су моји рођаци који су умрли да ли су душе умрлих свесне шта се дешава са њима? Хвала.
Михаило


Одговор:
Драги брате Михаило, О овој Твојој недоумици било је доста речи на овом нашем сајту, али да не тражиш у библиотеци и на разним странама, ево најкраћег одговора. После растајања душе од тела, по учењу Православне цркве, душа за 40 дана пролази кроз тзв. митарства. Сликовито речено: Анђео чувар прати душу, али демони износе, са своје стране, све што је дотични човек згрешио у току земаљског живота. Дешава се нешто слично као оптужба – одбрана. Демони (ђаволи) оптужују и збрајају кривице, анђео скупља добра дела и врши одбрану. Због тога Црква интензивира молитве за душу упокојеног за тих 40 дана (врше се парастоси у 3. дан, у 9. дан и 40. дан) , а тамо где се служи Света литургија сваки дан, за душу покојника моли се у свих 40 дана. Тога, четрдесетога дана, душа излази пред Господа на привремени суд и одређује јој се привремено место боравка, до Последњег суда Христовог. Значи, душе свих упокојених су у одређеном привременом обилатишту, а после Последњег суда одредиће се стално место: у близини Божјој и радости или у одвојености од Бога, у жалости.
Ако желиш још више да сазнаш, потражи у нашој библиотеци.
Срдачан поздрав
о. Душан

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *