Шта се дешава тачно после смрти

Питање:
Помаже Бог свештеницима.
Имам једно важно питање око чега размишљам. Шта се дешава када човек умре, шта се дешава са његовом душом до страшнога суда до Васкрсења? .
Овде у Шведској неке Цркве уче да душа спава после смрти ја у то неверујем. То ме интересује јер например размишљам где су моји рођаци који су умрли да ли су душе умрлих свесне шта се дешава са њима? Хвала.
Михаило


Одговор:
Драги брате Михаило, О овој Твојој недоумици било је доста речи на овом нашем сајту, али да не тражиш у библиотеци и на разним странама, ево најкраћег одговора. После растајања душе од тела, по учењу Православне цркве, душа за 40 дана пролази кроз тзв. митарства. Сликовито речено: Анђео чувар прати душу, али демони износе, са своје стране, све што је дотични човек згрешио у току земаљског живота. Дешава се нешто слично као оптужба – одбрана. Демони (ђаволи) оптужују и збрајају кривице, анђео скупља добра дела и врши одбрану. Због тога Црква интензивира молитве за душу упокојеног за тих 40 дана (врше се парастоси у 3. дан, у 9. дан и 40. дан) , а тамо где се служи Света литургија сваки дан, за душу покојника моли се у свих 40 дана. Тога, четрдесетога дана, душа излази пред Господа на привремени суд и одређује јој се привремено место боравка, до Последњег суда Христовог. Значи, душе свих упокојених су у одређеном привременом обилатишту, а после Последњег суда одредиће се стално место: у близини Божјој и радости или у одвојености од Бога, у жалости.
Ако желиш још више да сазнаш, потражи у нашој библиотеци.
Срдачан поздрав
о. Душан

One Comment

  1. Pomaže Bog sveštenicima. Ja bih samo htio da pitam šta se dešava kad umremo. U Bibliji je Lazar opisivao kad je umro da je imao osjećaj da spava, dok su naši crkveni običaji da nakon četrdeset dana duša ide na privremeni sud, koja od ove dvije tvrdnje je tačna i ako možete da mi objasnite zašto. Svako dobro.