Шта још да учинимо…

Питање:
Помаже Бог, Поштовани оци! Дуже време у мојој породици влада један известан проблем…Супруг и ја смо у браку 14 год. и Господ нас је благословио са двоје златне деце. Живимо у складу са хришћанским врлинама а такође и децу васпитавамо у том духу. Усрдно се молим Господу, Пречистој Мајци Богородици, постим појем у црквеном хору. Постоји проблем који притиска моју душу а тиче се старијег детета. 13.годишња девојцица, кротка, блага душица која се упркос личном напору и нас, њених родитеља, тешко сналази у друштву које нас окружује. Обзиром на њене благе карактерне особине и врлине које само могу да красе једно младо биће она све више запада у кризе ЗАТВАРАЊА и НЕЗАДОВОЉСТВА услед недовољног и наивног схватања људских односа, који су веома често немилосрдни и контрадикторни према оном што она зна и у шта верује! Она пати, страхује и веома тешко анализира своје стање. Ми, њени родитељи, улажемо велике напоре, како разговором тако и многим другим педагошким методама (и сама сам по струци педагог) , често се утицај сведе на кратак ефекат. МАЈЧИНОМ МОЛИТВОМ се молим свакога дана да је Господ упути својом милошћу и премудрошћу на пут напретка и стрпљењја, да је оснажи духом и заштити од пропасти. ШТА ЈОШ ДА УЧИНИМО, ПОШТОВАНИ ОЦИ, да што пре подигнемо нашу девојчицу…Срце нам је препуно туге док је гледамо тако немоћну…Помозите нам, да заједно величамо најсветије ИМЕ, ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА, СВАГДА И КРОЗ СВЕ ВЕКОВЕ ВЕКОВА. АМИН.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Шта могу да кажем? По некада ми заборављамо да нас је Христос упозорио: “Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови! ” (Мт. 10, 16.) “Знамо да смо од Бога, и да свијет сав у злу лежи.” (1. Јн. 5, 19.) А живот је суров и окрутан. Ако нисте припремили ваше дете на то, онда сте га држали као птицу у некој врсти кавеза. Када дође време да птичица почне да напушта гнездо и кавез, онда увижа да није спремна да се суочи са стварношћу око ње.
Мислим да је што пре морате почети постепено, опрезно и по мало суочавати са реалношћу. У супротном, ви је лишавате стварности и отпорности на њу, што може бити врло опасно.
Дуг је и мукотрпан пут до стварности, али се исплати и велика је радост и награда ономе ко га уз помоћ Божију безбедно преброди. Читајте Свето писмо заједно са вашом ћерком, почните одатле. Разговарајте о прочитаном са њом. Видећете тамо да је и у време апостола било зла и злих, али су их све превазилазили уз Божију помоћ путем вере Христове. Нарочито читајте Дјела апостолска и посланице. Прочитајте по мало и разговарајте о томе. Имаћете тема на претек. Питајте је да она прича. Помозите јој пажљиво, водите је ка трезвености и чврстом тлу. Изаберите време када сте опуштени, можда увече или пред спавање, па заједно читајте, молите се, разговарајте.
Пуно вас поздравља, о. Срба

Comments are closed.