NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
80. Umirenje posle bure iskušenja koju je podigao đavo. Odlazak u rodni kraj. Poslednji savet.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Dakle, slava Bogu! Počeli ste da se molitvom suprotstavljate svojim nemirima, ili bolje reći đavolu koji taj nemir proizvodi i – nastao je mir. Neka Vam Gospod pomogne da nastavite tako da radite.
Vidite li kakvu ste buru preživeli? Na Vama se ispunila reč Gospodnja: satana vas traži da vas prosejava kao pšenicu. Gde Vas sve nije bacao?! Gospod je dopustio i on Vas je bacao čas na jednu, čas na drugu stranu. Kakva milost Božija što ste se konačno izbavili! E sada se naučite. Nauka života usvaja se opitom. Dobro upamtite šta Vam se sve događalo dok je trajalo to teško stanje i što tačnije to odredite. Sve to vreme Vi ste bili pod đavoljim nasrtajima. Sada znate kakvi su ti napadi, kako se pojavljuju i kako se povlače. Na osnovu toga ćete i ubuduće prepoznati kad budete izloženi njegovim strelama. Jer đavo se uvek sakriva iza maske ispravnosti. Ali Vi ne gledajte na to, nego na ono što biva u duši – neprestani nemir i mutna neodređenost. Po tome odmah možete da prepoznate da je đavo došao i da ga onda odagnate nemilosrdnim odbijanjem i molitvom. A Božiji uticaj je uvek svetao. To Vam je anđeo čuvar saopštavao na uho reči utehe. Navikavajte se na to da ga slušate i on će Vas svemu naučiti.
Veoma mi je drago što ste krenuli svojim putem. Izvolite trudite se nad sobom, pripremajući se za ono što ste naumili. Opet će Vas đavo požurivati. On uvek donosi nemir kako bi sputao delo. A delo Božije odvija se mirno i tiho. Ne drugačije nego sa čekanjem. Sve u svoje vreme. Doći će čas kada će sve lako da se dogodi, o tome sam Vam već pisao, kao kada se spustite niz brdo na sankama.
Spremate se da pođete na selo i maštate o lepotama seoskog života. To je dobro! Takav život ima istinu. U gradovima, a pogotovo u prestonicama, istine nema. Tu se stalno igraju komedije. Neka da Bog da što pre i što bolje stignete do mesta gde ste tako mirno rasli i bili vaspitavani. Po čemu ćete pamtiti boravak u drevnoj prestonici?! On Vam je svakako doneo dobar nauk, naročito kada ste se na kraju dobro opekli.
U selu ćete živeti kao otšelnica. Onome što Vi zamišljate dodaću i nešto svoje. Nađite prirodnu pećinu ili je iskopajte sopstvenim rukama. S jedne strane, ako je moguće, neka bude mali izvor, a sa druge strane neka voćka; ispred – mali cvetnjak. Uz drvo i cveće pripitomite nekoliko ptica pevačica. Ustajte ranije i usamljujući se na tom mestu zajedno sa pticama pevajte o slavi Onoga Koji je stvorio sve!
Neka je blagoslov Gospodnji na Vašem putu!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *