NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
79. Poslednji nemiri i nespokojstva. Predajte svoju sudbinu u ruke Božije uz molitvu i hrabrost protiv neprijatelja koji donosi iskušenja.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Još uvek nemate mira. A kažite, kako i da ga imate?! Spolja je sve u redu, unutra ste sve pretresli, sredili i utvrdili svojom odlukom. Pa odakle onda nemir?! Sve je to od đavola, od đavola. Nema odakle drugde da dođe.
Osim ako nije sledeće. Da ne mislite možda da sami, sopstvenim silama i umećem uredite svoj život, makar i u skladu sa onim što smo pisali?! Pogledajte, i ako je to makar i malo tačno, pohitajte da ispravite. Onda nemira neće biti. Eto, dakle! Izvolite pregledajte ili u mislima proverite sve što smo pisali, i ono što Vam se događalo, i kako ste na kraju odlučili da uredite svoj život, i sve to tako preispitajte da na kraju dođete do tvrde odluke da svoju sudbinu bespovratno treba da predate u ruke Božije. Zatim stanite na molitvu i pošto se usrdno pomolite recite pred Gospodom od srca: „U ruke Tvoje, Gospode, predajem sudbinu moju, sa svim onim na šta nailazim i šta mi se događa. Od sada presecam svaku brigu za sebe, samo jednu zadržavam – da uvek činim ono što je Tebi ugodno“. Recite to da biste onda i na samom delu svecelo predali sebe u ruke Božije, ni o čemu se ne brinući i mirno prihvatajući sve što se dogodi, jer je tako Bog naročito za Vas uredio, bilo to za Vas prijatno ili ne. Vaša briga treba da se sastoji samo u tome da u svakoj prilici postupate po zapovestima Božijim. To je jedino što Vam je potrebno.
Čim to prihvatite, doći će kraj svim nemirima. Sada brinete sami za sebe i sve biste hteli da uredite po svome. I onda Vam je teško zato što nije sve onako kako biste hteli. A kada sve prepustite Gospodu i kada sve budete primali kao da od Njega dolazi i kao korisno za Vas, onda više neće biti nikakvog nemira, nego ćete samo gledati oko sebe da biste videli šta šalje Gospod, kako biste postupali prema smislu onoga što Vam se šalje. Sve što se dogodi može da se podvede pod zapovest. I podvedite, i postupajte prema zapovesti, trudeći se da ugodite Bogu, a ne sopstvenoj želji. Dobro pazite šta govorim i pokušajte da dođete do takvog raspoloženja. Treba da učite, nema druge. I molite se za to.
Molim se Gospodu da Vas oslobodi iz tog položaja koji smatrate neugodnim za sebe, ali ipak dodajem: ako je to ugodno Njegovoj svetoj volji i ako je spasonosno za Vas. I oslobodiće Vas svakako kada dođe vreme. Obucite se u veru i trpite. Dovoljno je da jednostavno posmatramo ono što se događa pa da dođemo do zaključka da se stvari neprestano menjaju. Ništa ne stoji. Promeniće se i to što Vas muči. Doći će dani kada ćete slobodno disati, i ne samo disati, nego leteti, kao leptir po cvetovima, treba samo da izdržite jedan period koji je predviđen za trpljenje. Domaćica stavi kolač u peć i ne vadi ga dok se ne uveri da je pečen. Vladika sveta je i Vas stavio u peć i tu će Vas držati dok se ne ispečete. Trpite i čekajte. Nećete sedeti u peći ni trenutka duže nego što je potrebno da se ispečete. I onda će Vas odmah izvući napolje. Ako sami pokušate da izađete, bićete kao nedopečeni kolač. Naoružajte se trpljenjem. Reći ću još ovo: prema našoj veri onaj ko mirno podnosi neprijatnosti na koje nailazi i prima ih kao iz ruke Gospodnje, postaje učesnik u podvigu mučeništva. Izvolite to dobro upamtite i tešite time svoje srce.
Ne može se živeti bez osećanja, ali čovek ne treba potpuno da im podlegne. Ona moraju biti umerena i pravilno usmerena, a to se postiže rasuđivanjem. Vi ste pod utiskom i srce je poplavilo Vašu glavu. Činite onako kao što sam Vam već pisao: unapred pretpostavite gde koje osećanje može da se probudi i onda stupajući u te okolnosti budite oprezni pred talasima srca ili čvrsto držite srce. To treba da se vežba, a vežbanjem se može doći do potpune vlasti nad sobom.
No, sve je od Boga. Njemu treba da pribegavamo. A vi pišete da se ne molite. Pametna glavice! Kako to – ne molite se? Nemojte da čitate samo gotove molitve, nego i sopstvenim rečima iskažite Gospodu ono što Vam je na duši i zatražite pomoć. Vidiš li Gospode kako mi je? I tako dalje. Ne mogu da izađem na kraj sa sobom. Pomozi mi, Svemilostivi! I detaljno opišite svoju potrebu, tražeći za sve odgovarajuću pomoć. To će biti prava molitva. Uvek možete da se molite sopstvenom molitvom, ne čitajući one štampane, samo nemojte da ugađate lenjosti.
Ali zašto slušate onoga ko Vam sugeriše da odbacite molitvu? Ili ne vidite da je to đavo. Očigledno đavo. On Vam šapuće na uši: odbaci je; a ponekad kao da obuzme čitavo telo pa Vas gura što pre u postelju. Sve su to njegove smicalice. Ali to je njegov posao – da odvraća od dobra. A mi treba da radimo svoje – da ne odstupamo od dobrog dela dok ga ne okončamo. Dakle, izvolite naoružajte se hrabrošću, ne slušajte neprijatelja i ne obraćajte pažnju na ono što Vam došaptava. A još bolje je da se rasrdite. Srdžba na neprijatelja, to je isto kao da ste nekoga udarili u grudi. Odmah će da odleti.
Iz sveg srca Vam želim da se na kraju smirite.
Neka Vas Gospod blagoslovi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *