NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
77. Iskušenja od strane ukućana. Poslušnost roditeljima kao priprema za manastirsko poslušanje.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Eto sad i to! Đavo je prvo hteo da od Vas napravi ateistkinju, a sada pravi buntovnicu, i to protiv koga? Protiv roditelja.
Bože moj, kako je puno negodovanja Vaše pismo! A šta se dogodilo? Sigurno Vas je buva ujela. U pitanju je sigurno neka sitnica, nešto besmislen. Ali u Vašoj glavi ona je tako porasla, da se okom ne može obuhvatiti. Sve je to đavo. On Vas tera iz roditeljske kuće kako bi mogao da Vas savlada. Tako svaku sitnicu pretvara u planinu koja Vas pritiska. Vi ne možete da opišete šta je to. Ja Vam odmah kažem da tu i nema šta da se opisuje. To je uobičajena đavolja zamka – da zapetlja naš um neodređenošću stanja u kome se nalazimo. I ogorčenost koju podstiče i njegove glupe utehe on ume tako da sakrije iluzijama, da ljudi, pošto ne mogu u njima da vide ništa određeno, misle da je po sredi nešto veliko. A kad se bolje pogleda – sve je obmana. I sada je nad Vama sazdao obmanu. Izvolite, prekrstite se i pljunite na te đavolje savete.
Neprijatnosti, neprijatnosti! Uveren sam da one zapravo i ne postoje. Ali recimo da ih i ima, pa zar od njih treba bežati?! Treba ih podnositi dobrodušno i uz blagodarenje Gospodu. Jer to đavo raspaljuje u Vama. Kad vojnik naiđe na neprijatelja, zar treba da pobegne? Treba da se bori. I Vi takođe. A šta Vi radite? Tek što je đavo pokazao rog, a Vi već bežite. Iz roditeljske kuće, nakon što ste odlučili da se ne vezujete brakom, imate samo dva izlaza: ili u manastir, ili da pomažete bolesnima; ali i jedno i drugo uz roditeljski blagoslov. Dok se ne ukaže mogućnost za jedno od ta dva, sedite kod kuće i trpite sve. Izvolite, odmah stanite pred Gospoda, iskreno se pokajte zbog toga što ste se tako ružno uznemirili i donesite odluku: čekaću i sve ću spokojno podnositi. Neka u svemu bude volja Tvoja, Gospode!
Ne mogu da shvatim kako se tako razilazite sa roditeljima i zbog čega? Ako se to tiče stava o nekom pitanju, zašto sa smirenjem svaki put ne popustite? Oni su stariji i iskusniji od Vas. Pre bi trebalo da priznate grešku u svom načinu razmišljanja, nego da očekujete da će oni da pogreše. Recite sebi ovako: sigurno ja loše sagledavam stvar. I onda prihvatite njihovo mišljenje. Ako se to tiče kućnog reda – opet postupite po njihovom, i tačka. Ne mogu da zamislim da između vas postoji takva nesuglasica da se ne može izgladiti. To sve đavo od muve pravi slona.
A da nećete Vi možda da sve bude po Vašem? A, gordeljivice? To nije u redu ni kada ste Vi sami u pitanju. Izvolite budite potpuno pokorni roditeljima i sve činite da biste im ugodili i da biste umirili njihov duh. To će biti dobra priprema za buduće manastirsko poslušanje ili za rad sa bolesnicima. Jer apostol je svima dao zakon da se pokoravaju jedni drugima u strahu Božijem (Ef.5,21). A Vi se i roditeljima suprotstavljate i ne slažete se sa njima, ne bojeći se Boga. Na šta to liči? U čijoj su Vas školi naučili takvoj mudrosti?!
Pazite dobro – ponavljam Vam još jednom – kako živite (Ef.5,15)!
Neka Vas Gospod blagoslovi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *