NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
72. Zavet odricanja od sveta. Kako se držati nakon izricanja zaveta pa do njegovog izvršenja.
 
Milost Božija neka bude sa Vama.
Vaše poslednje pismo donelo mi je neopisivu radost. Dakle, konačno odlučujete da svoj život posvetite služenju Gospodu, ne saplićući se u svetskom životu. Neka Gospod milostivo primi ovu žrtvu i neka blagoslovi Vašu dobru odluku! Držite se toga što se rekli pred Gospodom i od sada se u svojim mislima držite kao da ste se već odvojili od sveta. Ja sam od Vas i pre čuo da Vas srce ne vuče ka svetskom životu, što zbog Vašeg slabog zdravlja, što zbog straga od nesreća koje ste ponekad viđali u drugim porodicama. Ali to je bila jedna stvar, a sada je – druga. Isto delo, ali je u njemu drugačija duša. Ono je bila nesklonost ka svetu i svetskim pogledima, a sada odsecate sebe od sveta kako biste u potpunosti pripali Gospodu. Zar malo ljudi živi bez porodice, a ipak žive kao i porodični ljudi, spolja gledano isto, sa istim brigama. Vaša odluka nije u tom duhu. Ona ima potpuno drugačiji izvor, pripada drugom načinu života i Vas vodi ka takvom životu. Negujte taj duh u kome je doneta Vaša odluka.
Odluka je pala, ali kada i kako da je ispunite, na to treba strpljivo da pričekate. U Vašoj situaciji ne možete odmah da pohrlite da je ispunite, jer, kao što i očekujete, sve će biti protiv. Prvi uslov je – roditeljski blagoslov. Njega treba da dočekate. Čekajte i molite se. Gospod, Koji Vam je dao takvu dobru nameru, Sam će to da izvede na neprimetan način, kao kada se sanke spuste niz breg. Ništa ne govorite, nego držeći u duši jednu misao stalno se molite Gospodu da ispuni Vašu nameru, kako zna Njegova premudra volja.
Međutim, sami u sebi se prilagođavajte tom načinu života – ne menjanjem spoljašnjeg načina života, nego unutarnjim redom. Pod ovim podrazumevam ne nešto posebno, nego isto ono o čemu sam Vam ranije tako mnogo pisao i što ste Vi već počeli da radite. Sada se odlučnije prihvatite svega o čemu smo govorili. Temelj je položen, zidajte zgradu.
Okrenuli ste leđa svetu, više mu ne okrećite lice.
Sada možete sasvim da se odreknete svake svetske zabave i da više ostajete kod kuće, u usamljenosti, baveći se nekim poslom, između ostalog i onim koji odgovara duhu Vašeg raspoloženja. Sada možete odlučnije da delujete u tom pogledu.
Spomenuću glavno. Odričući se svetskog, treba tim više da prilazite Bogu. Vi to znate, ali bićete blaženi ako počnete tako i da postupate. Više mislite na Boga i na dela Božija. Sećanje na to da je Gospod svuda sa Vama i u Vama sjedinite sa svojim umom i nerazdvojno hodite sa njim: kada radite ili sedite, spavate ili bdite. Sa ovim sećanjem sjedinite i drugo – sećanje na smrt i na ono što dolazi posle smrti – na sud i odlučivanje o večnoj sudbini. Ta dva sećanja predstavljaju moćne stražare kod svakog dobra. Oni će Vas sami svemu naučiti, grejući Vas spasonosnim strahom Božijim – izvorom božanske premudrosti.
Vi sve to već znate. Pominjem samo uzgred, kako biste se odlučnije prihvatili dela. Sada su Vam naročito potrebne reči: blagosovi, Gospode! Ali na ispunjenje strpljivo čekajte.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *