NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
70. O čitanju duhovnih i svetskih knjiga.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Prema Vašoj želji šaljem vam dela svetog Antonija. Čitajte i proučavajte. Pokrenite se. On nije bio učen i nije čitao knjige, već je samo pojao Psalme i iščitavao Jevanđelje i Apostol. Blagodat Božija je otkrivala sazercanja u njegovom umu i pogledajte samo kako su premudre njegove reči. O njemu postoji svedočanstvo očevica da kada je počinjao da govori, njegova reč tekla je kao reka i, ishodeći iz njegovog srca, ispunjavala srca svih onih koji su ga slušali. Ponekad su i čitave noći provodili u takvim razgovorima, a da ni on ni njegovi slušaoci nisu znali za umor niti im se odlazilo na počinak. Pa i kod nas, otac Serafim Sarovski takođe je bio neuk, ali opitan u duhovnom životu, upućen u reč Božiju i dela Svetih Otaca, što ga je i učinilo najmudrijim među mudrima. U duhovnom životu knjige su samo rukovodstvo. A znanje se stiče na delu. Čak i ono što se sazna iz knjiga, tobože jasno i iscrpno, kada bude ispitano na delu pokazuje se u sasvim drugačijem svetlu. Duhovni život predstavlja poseban svet do koga ljudska mudrost ne dopire. Vi ste to i sami već uvideli ili uviđate. Trudite se nad sobom i pazite na sebe. Malo-pomalo – i doći ćete dotle, da ćete početi da vodite mudre razgovore, takve da biste mogli sesti i zapisivati ih. Neka Vas Gospod blagoslovi!
Pišete: „Mnogo čitam; da to nije loše?“ Može da bude i loše i dobro, u zavisnosti od toga šta i kako čitate. Čitajte sa razmišljanjem i ono što čitate preispitujte istinom našeg ispovedanja vere. Ono što je sa tim ispovedanjem saglasno – prihvatajte; ono pak što nije, to odmah odbacujte kao bogoprotivnu misao, a knjigu u kojoj se takve misli izlažu bacite. Vi ste se prihvatili izučavanja duhovnog života. To je sveobuhvatan i uzvišen predmet, a sladak za srce, koje u njemu ne može da ne vidi svoje krajnje dobro. Prihvatili ste se toga i izučavajte – i iz knjiga, ali ponajviše na delu. Kakve knjige da čitate, to već znate, i jasno Vam je kako da dobijete volju za takav, ispravan život. Ako ozbiljno želite da stupite na taj put, onda nećete imati kada da se okrećete izučavanju drugih predmeta. Školovani ste i imate osnovne predstave o svemu, to Vam je dovoljno.
Reći ćete: pa zar da ispadnem tako zaostala? Ništa strašno! Zaostala u jednom, ali uznapredovala u drugom, i to u drugom koje je neuporedivo uzvišenije. Kada zaostajući u ljudskim mudrovanjima ne biste napredovali u premudrosti Božijoj, to bi onda bila šteta. Ali pošto ćete u ovoj poslednjoj nesumnjivo napredovati, ako se posla budete prihvatili kako dolikuje, onda nećete pretrpeti nikakvu štetu, nego ćete imati veliku prednost. Jer ljudsko mudrovanje ne može ni da se poredi sa duhovnom mudrošću.
Kada to kažem, ne mislim da ne treba da čitate ništa drugo, nego samo da možemo i bez toga, a ako bismo se tome potpuno predali, pretrpeli bismo štetu u onom glavnom. Ako jurite na dve strane, ni na jednu nećete stići.
Ali pitanje ipak još ostaje nerešeno: može li se dakle čitati i nešto drugo osim duhovnog? Kroz zube Vam govorim, jedva čujno: može, ali malo, i dobro da se proceni. Obratite pažnju jedno: kada se nalazite u dobrom duhovnom raspoloženju, pa počnete da čitate neku knjigu sa ljudskim mudrovanjem, ako primetite da to dobro raspoloženje počinje da Vas napušta, odmah ostavite knjigu. To neka Vam bude pravilo.
Ali i knjige sa ljudskim mudrovanjem mogu da hrane duh. To su one koje u prirodi i istoriji pokazuju tragove premudrosti, dobrote, pravde i staranja promisla Božijeg o nama. Takve knjige treba da čitate. Bog se u prirodi i u istoriji otkriva isto onako kao i u Svojoj reči. Priroda i istorija su takođe knjige Božije za one koji umeju da ih čitaju.
Lako je reći: „čitajte takve knjige“; ali, gde ih uzeti? Ja to ne mogu da Vam kažem. Danas izlazi sve više knjiga iz oblasti prirodnih nauka. Ali gotovo sve one imaju štetan sadržaj – poreklo sveta pokušavaju da objasne bez Boga, a sve moralno-religiozne i druge duhovne pojave u našem životu – bez duga i duše. Takve knjige ni ne uzimajte u ruke. Postoje međutim i knjige iz oblasti prirodnih nauka u kojima nema takvih mudrovanja. Njih možete da čitate. Da shvatite građu biljaka, životinja i naročito čoveka, kao i zakone života koji u njima vladaju. Velika je u svemu tome premudrost Božija! Neistraživa! Za takve knjige pitajte onoga ko Vam nadahnuto govori o predmetima vere.
A pripovetke i romane? Ima i među njima dobrih. Ali da biste saznali da li su dobri morate da ih pročitate, a dok ih pročitate naići ćete na takve priče i opise da Bože sačuvaj! Uprljaćete Vašu čistu glavicu. Pa posle pokušajte da je očistite. Kako sebe naterati na takav napor?! Zato, mislim da je bolje da ih i ne čitate. Kada Vam neko od dobronamernih ljudi preporuči neku priču koju je prethodno i sam pročitao, onda možete i Vi da je pročitate.
Postoje dobri putopisi. Njih takođe možete da čitate. Ali od svega po malo, da bi bilo raznovrsno. I držite se svog glavnog dela, ne skrećući pažnju sa njega.
Neka Vas Gospod blagoslovi.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *