NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
69. Tuga i strahovi. Nevina zabava. Prekid odnosa sa lošim ljudima. Engleski apostol iz sekte duhonosaca. Njegova lažljivost.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Vaša tuga sa strahovima je nešto neshvatljivo. Šta Vam je? Kod Vas je sve u redu: i kod kuće i u Vašoj duši. Pretrpite to. Šta da se radi?! Molite se Bogu i Njemu predajte i svoju sudbinu i sudbinu svih svojih. To je najsigurniji put ka spokojstvu. Brinite samo o tome da ne učinite nešto što će da prognevi Boga. To će Vam doneti i čvrstu nadu i trajno spokojstvo.
Sasvim je u redu da postoje neke prijatne porodične zabave. Samo nemojte strastveno da im se predate. Boga ne zaboravljajte i blagodarite Mu za svaku Njegovu utehu, primajući je baš kao da dolazi iz Njegovih ruku. A kada ste sami još usrdnije se bacite na kolena pred Gospoda, moleći Ga da Vas urazumi i da Vam ukaže kojim putevima da idete u životu. Ali događa se da zabave, čak i one prijatne, donose tugu, jer čak i da nisu grešne, one jednostavno ne mogu da zadovolje srce. Uostalom, kolebljivost osećanja je nama tako svojstvena i mi moramo da je trpimo, ali najedno moramo da pazimo da se ne promeni, nego da uvek ima potrebnu snagu, a to je – ona glavna odluka – cilj života koji ste za sebe izabrali.
Jer šta?! Bog svakako traži Vaše srce, i Vaše srce hoće Boga. Bez Boga srce nikada nije sito, nego neprestano žudi za Njim; osmotrite sebe sa te strane. Možda ćete tu pronaći ulaz u mir Božiji.
To što ste se dušom razišli sa jednom od Vaših prijateljica koja je svojom simpatičnom i umiljatom prirodom vršila uticaj na Vas, i to nepovoljan za cilj života koji ste sebi zacrtali, to je veoma dobro. Vi ste svojevremeno spominjali taj uticaj, ali ja sam propustio da Vam kažem: pripazite se. Ali, slava Bogu! Sada je stvar sama od sebe pošla dobrim putem. Naravno, ne treba da dopuštate neprijateljstvo u srcu. Ograničite se na to da joj ne verujete preterano i da njene slatke reči ne primate k srcu. Držite se spokojno i nemojte narušavati miran odnos.
Pitate za mišljenje o nekakvom engleskom apostolu (Redstoku). Ali u Vašim rečima sadržan je i odgovor šta o njemu da se misli. On kaže da mu se Gospod javlja i da mu naređuje šta da uradi ili kaže. Zar ne vidite, ili tamo kod Vas ne vide, da je to prevarant? Da mu se javljao Gospod, ne bi ga poslao kod nas, nego kod Turaka, ili nekih drugih nevernika. Našu veru je Sam Gospod mnogo puta potvrdio i potvrđuje čudesima, svetim moštima i javljanjima Svojim i Svojih svetitelja. Nas on nema čemu da uči. Taj „apostol“ ne pripada ni anglikanskoj veri, nego nekoj naročitoj, koja se nedavno pojavila. Tamo se nedavno pojavila sekta duhonosaca. Nekom je palo na pamet da u Crkvi Hristovoj treba da se ponavlja ono što je bilo i na apostolima, to jest da Duh Sveti vidljivo silazi i vidljivo deluje u vernima. Nekoliko ljudi je poverovalo tom čoveku. Razmišljali su kako to da postignu. Mislili, mislili i – smislili. Ko zna kako oni su došli do ubeđenja da Duh Sveti deluje baš u njima, a drugi su im poverovali. Izmislili su nekoliko sumnjivih čudesa i razglasili to na sve strane. Tako se oko njih skupilo dosta lakovernih. Odvojili su se od ostalih i uveli sopstveni crkveni poredak. I tako je nastala sekta!
Od njih dolazi i taj Vaš „apostol“. On stalno priča o Svetom Duhu, kako svako neizostavno treba da bude ispunjen njegovom blagodaću da bi se spasao. Ta njegova misao potpuno je tačna. Ja sam Vam o tome govorio u prvim pismima. No, to je ujedno i jedina istina, od svega onoga što taj čovek govori. Sve ostalo je – laž! On viče: veruj, veruj, i Duh Sveti će doći. Upravo to je njegova glavna laž! Vera zaista jeste nezamenljiv uslov za dobijanje dara Duga Svetoga, ali samo dobijanje dara ne biva zbog vere kao takve, nego zbog vere kroz bogoustanovljene Svete Tajne. Tako je bilo i u apostolsko doba. Evo slučaja! Sveti Pavle je došao u Efes i susrevši tamo neke verne hrišćane upitao ih je da li su primili Duga Svetoga. Oni su odgovorili da nisu čak ni čuli za Duga Svetoga. Pokazalo se da su bili kršteni samo krštenjem Jovanovim. Tada ih je sveti Pavle krstio krštenjem Hristovim, a posle krštenja položio je na njih ruke i oni su se ispunili Duhom Svetim. Krštenjem su bili obnovljeni, ali nisu dobili dar Duga Svetoga. On im je bio predat kroz apostolsko polaganje ruku, a krštenje ih je samo učinilo sposobnim i dostojnim za primanje toga dara. Kako je bilo sa tim vernima, tako je bilo i sa svima drugima, i u vreme apostola i posle njih. Tako to biva sve do danas u Crkvi Božijoj, upravo kroz sveto miropomazanje koje su apostoli uveli umesto polaganja ruku.
Svi mi koji smo kršteni i miropomazani imamo dar Duga Svetoga. On postoji u svima, ali nije u svima delatan. Kako postići to da dar postane delatan, pokazao sam Vam u mojim prvim pismima. Potrudite se da ih ponovo pregledate. Ovde ću dodati samo da drugi put za to ne postoji.
Vratite se sada na engleskog apostola i upitajte se ima li on sam dar Duga Svetoga. Nema. Jer anglikanci nemaju Svetu Tajnu miropomazanja, bez koje, kao bez polaganja apostolskih ruku, Duh Sveti nikada nije silazio i ne silazi. 1<od anglikanaca postoje samo dve tajne: krštenje i pričešće, a Svete Tajne miropomazanja nema. Shodno tome kod njih nema ni dara Duga Svetoga. Njega nema ni kod ovog „apostola“. On dakle priča o onome što ne poznaje i propoveda o zadobijanju onoga što ni sam nema. U njegovim rečima nećete naći ni spomena o tome kako se prima Duh Sveti. On objašnjava samo da je neophodno imati ga, a zatim poziva: veruj! Otprilike: zini a Duh će da uleti.
Kako samo tom „apostolu“ pristaju reči Gospodnje: Lekaru, izleči sam sebe!
Izvolite, prihvatite ovo, a moja razmišljanja prenesite i drugima, naročito onome ko kod Vas sa oduševljenjem govori o predmetima vere. Preko njega takvo mišljenje o „apostolu“ može da se proširi.
Neka Vas Gospod blagoslovi! Spasavajte se!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *