NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
68. Ljudske priče i glasine. Potreba za dobrim savetnikom. Stalna opasnost od neprijatelja.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Kako su bolno u mome srcu odjeknule Vaše reči „krenule su glasine“! O kako je opak i strašan oganj podozrivih ljudskih reči i očiju! Jasno je zašto se sveti prorok David u psalmima često ophrvan tugom obraća Bogu sa molitvom da ga izbavi od ljudskog jezika.
Gde da nađete utehu i oslonac? U svedočenju Vaše savesti. Držite u umu i srcu svest o moralnoj ispravnosti Vaših postupaka pred Bogom i pred svim ljudima koji zdravo misle. Uz svest o tome hrabro dočekujte svaku reč koju tamo budete čuli. I držite se kao da ništa ne znate.
U svetskom životu ne treba sasvim zanemarivati ono što drugi kažu ili govore. Blagorazumnost uostalom ovde treba da se prostire samo do sledećeg: treba se ponašati tako da to ne razdražuje reči i ne pomućuje oči drugih ljudi. Dalje od toga ne treba da se ide: da se na primer odlažu dela koja svakako predstavljaju obavezu.
No, čime ste Vi do sada pokazali nekakvo osobenjaštvo?! Zar time što se išli da se poklonite prepodobnom Sergiju?! Ali to nije bilo objavljeno na sva zvona, a i sklonili ste se iza svojih. Ili time što u sve nedeljne i praznične dane odlazite u crkvu na bdenije i na Liturgiju?! To je dužnost koju ispunjavaju svi hrišćani ukoliko nisu zaboravili da su hrišćani. Od izvršavanja te dužnosti može da ih oslobodi samo krajnja nužda, inače navlače osudu zbog lenjosti ili pak zato što su zaboravili da su hrišćani. Na loše običaje razmaženih moskovskih gospođica nemojte se obazirati i ne slušajte njihove isprazne reči. Danassutra doći će smrt. Ona neće zaobići čak ni te lepotice. A posle smrti odmah se polaže račun. Mudrovanja tih gospođica tamo niko neće uzeti u razmatranje.
Dakle, ne uznemirujte se zbog reči. Vi sa svoje strane činite sve da ne biste podsticali glasine. Ako su one i pored toga krenule, neka ih. Vama je za utehu i za jačanje Vaše hrabrosti dovoljno – kao što sam rekao – svedočanstvo savesti pred Bogom. Neka oni samo osuđuju, ali, ako Bog kroz savest opravdava, sve njihove osude su – ništa. Jedan pametan čovek mi je rekao da ljudske reči, ako se brzo ne uhvate za nešto zaista loše u čoveku, postoje malo nad njim i onda se udalje kao bezvodni oblak. Njihov trag brzo iščezava i uskoro ih se više niko ne seća. Slično će se, mislim, dogoditi i sa Vama. I to Vam želim iz sveg srca. Držite se mirno, uobičajeno, kao da ništa ne primećujete.
Umesto podvižničke strogosti koja je nespojiva sa Vašim svakodnevnim životom, uzmite strah Božiji i sećanje na smrt, pa će Vas oni svemu naučiti.
Pišite o svemu. Zatvorenost u sebe u svetskom životu nije loša stvar, ali u duhovnom je – najopasnija. Obavezno treba imati nekoga od koga može da se dobije savet o svemu što se događa i spolja, a još više unutra. Pošto smo već počeli da govorimo o tome – pišite. Postoji oko nas i u nama neka zla sila koja nas pod maskom dobrobiti vodi u obmanu, komplikuje naša dela i navodi nas da činimo čas nepotrebne, čas štetne stvari. Đavo sedi kraj nas i sve nam to gura pod ruku. Protiv njega mnogo pomaže i sopstveno rasuđivanje: da ne radimo odmah sve ono što nam se učini da je dobro, nego da to najpre svestrano razmotrimo. Kada počnete da rasuđujete, maska dobra koju je đavo navukao na svoj nagovor odmah će da padne. Ali neće nam uvek poći za rukom da to učinimo pomoću sopstvenog rasuđivanja, jer đavo i njega često zamrsi svojim došaptavanjem. Dakle pišite i pričajte o svemu. A i tamo ako nađete nekoga, razgovarajte sa njim češće o tome.
Neka Vas Gospod spase i pomiluje! Čovek treba da se uči kako da živi.
Pazite na sebe. Greške će Vam pokazati kako da sledeći put ispravnije postupite.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *