NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
67. Uteha bogomolitelja. Pouka o brižljivoj ispovesti. Kratke molitve i neprestana pažnja ka Bogu.
 
Završilo se Vaše putovanje! Slava Bogu! Eto vidite, ispunilo se ono što sam Vam predskazao o umoru i kostobolji. Ispunilo se i ono što je bilo obećano Vašoj duši. Gospod Vas je utešio radošću svetog pričešća, a sveti Sergije je rasterao Vašu uznemirenost.
Pišete: „Dušu je zahvatio silan nemir, obratila sam se svetom Sergiju i – nemir se u trenutku razvejao, a zamenilo ga je tiho spokojstvo“. Vidite dakle kako se vapaj iz srca istoga časa čuje na nebu i kako se odande odmah šalje odgovor na njega. Iz ovoga naučite gde treba da tražite mir i urazumljenje.
Ali, to što na ispovesti niste spomenuli neki greh – to nije dobro učinjeno. Svejedno da li je u pitanju nešto veliko ili malo, da li je u pitanju delo ili reč, čim savest kaže da je u pitanju greh – treba ga očistiti ispovešću i pokajanjem. Suština Svete Tajne pokajanja sastoji se u razrešenju izrečenog greha. Greh koji nije iskazan neće biti razrešen, ostaće na duši i sa njom će poći na onaj svet. Crna mrlja će na beloj haljini biti još uočljivija. A tamo nam lukavstvo neće biti od ni od kakve koristi. Treba učiniti onako kako je ustanovljeno, i to ne od ljudi, nego od Samog Gospoda. Jer Gospod veli: Reci mi prethodno bezakonja svoja da se opravdaš (Is.43,26). Evo šta je On odredio nama za utehu i za olakšavanje ovog ne uvek ugodnog dela: Što god svežete na zemlji biće svezano na nebu, i što god razrešite na zemlji biće razrešeno na nebu (Mt. 18,18). Dobro zapamtite i primite k srcu, da sve što ne bude po bogoustanovljenom poretku razrešeno na zemlji, ostaće nerazrešeno i na Nebu. I požurite da nadoknadite propušteno. Sad treba da se pokajete ne samo zbog počinjenog greha, nego i zbog toga što ste na ispovesti svesno propustili da ga spomenete.
Dobro ste učinili što gotovo čitav put niste ostavljali kratku molitvu. Stalno se učite da nerazdvojno budete sa njom. Ona će i sabirati Vašu pažnju, i odbijati prazne i sujetne pomisli, i držati Vas u stanju da u potrebno vreme, preko Vašeg anđela čuvara, dobijete savet od Gospoda. Ta mala molitva predstavlja zaista veliko blago. U duhovnom delanju nema ničega što bi njoj bilo ravno. Trudite se pri tome da pažnjom stojite u srcu i da ne izgovarate neprestano samo reči, nego da se držite sećanja na Gospoda, sjedinjujući sa tim sećanjem pobožni strah. Bog je svuda prisutan. Bez obzira na to da li mi mislimo ili ne mislimo na Njega. On je ipak tu gde i mi, i sve vidi. Sudeći po ljudskom – kako bi Njemu trebalo da bude teško to što na Njega ne obraćaju pažnju, mada On Sam drži sve, stara se o svima i sve snabdeva svakim dobrom. Isključite sebe iz broja takvih nemarnih ljudi i ne zaboravljajte da oko svoga uma stalno okrećete ka Gospodu, ili da makar samo držite u svesti da je On blizu, kao što i za sunce znamo da je iznad nas i osećamo da nas greje, mada i ne gledamo u njega. Umno i pobožno obraćanje Bogu iz dubine srca već predstavlja molitvu. Činite to kad god imate prilike. A zbog toga što danju ne stižete da stanete pred ikone i da savršite poklone ne brinite mnogo. Zato jutarnje i večernje časove posvetite Bogu. Tada se duže i pomolite, i pročitajte nešto, i porazmislite. Kada se ranije probudite brzo ustanite i povedite slatku besedu sa Gospodom. Ako se ujutru dovedete u red, čitav dan će Vam dobro proći. Sećanje na Boga, čitanje Jevanđelja, Apostola i drugih dušekorisnih knjiga, pokazivaće Vam kako treba da se držite u utvrđivaće Vas u onome što je dobro. Savest će da prihvati ta shvatanja i da počne da ih sprovodi u životu, ne dozvoljavajući Vam da se uklonite od dela na koja Vam je tako ukazano. I život će Vam biti svetao. Samo imajte kao zakon da nikada ništa ni veliko ni malo ne činite protiv savesti, a ako se nešto i potkrade, odmah popravite pokajanjem, i to svojim unutrašnjim, ličnim. Posle se ispovedite i pred duhovnikom. Velika je stvar – savest. Ona je glas Svudaprisutnog Boga u duši. Ko je u miru sa njom, taj je u miru sa Bogom.
Neka Vas Gospod blagoslovi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *