NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
64. Usamljenost. Kako izbeći čamotinju. Čitanje knjiga i izučavanje nauka.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Pišete: „Ostala sam sama i dosađujem se“. To je prirodan osećaj. Ali meni se čini da njega kod Vas ne bi trebalo da bude nakon Vaših odluka i onoga što Vam je potom savetovano da činite. Da ste makar i malo prihvatili te savete, Vi se nikako ne biste osećali usamljenom, mada ste sami. Ne biste se smatrali usamljenom jer biste znali da je Gospod blizu, da je blizu i Vaš anđeo čuvar , i to ne u mislima, nego zaista. Tada bi osećaj usamljenosti bio sasvim neumesan, a shodno tome i dosađivanje zbog njega. No, pretpostavljam da je takav napad čamotinje kod Vas bio trenutan i da se brzo razvejao.
Ipak, ubuduće, uvek kada budete u prilici da ostanete sami, što pre se setite da su sa Vama Gospod i Vaš anđeo čuvar i požurite da trenutke usamljenosti iskoristite za neometano prebivanje sa Gospodom i slatku besedu sa Njim. Divna je usamljenost koja se provodi u tom duhu. Želim Vam da jednom okusite tu sladost, da biste je želeli kao kakav raj na zemlji.
Nedavno sam, prelistavajući jednu knjigu, naišao na savete oca (grofa Speranskog) svojoj ćerki. Tu se između ostalog govori i o tome kako izbeći čamotinju. Evo šta on savetuje. Svako, kaže, ima svoj krug svakodnevnih poslova koje obavlja. Ali dosta je i onih ljudi čiji su poslovi jednostavni i kratkotrajni. Njima zato preostaje mnogo slobodnog vremena, i ako ga nekako ne ispune, ne mogu da izbegnu čamotinju. Evo ti najsigurnijeg sredstva da bi je izbegla: sve uredi tako, da ti ni jedan minut ne protiče u prazno i da sve tvoje vreme bude ispunjeno odgovarajućim poslovima, kako bi te po okončanju jednog posla, čim budeš slobodna, spreman čekao drugi, koga bi se bez oklevanja prihvatila. Koji su to poslovi? 1. Estetska zanimanja: muzika, pevanje, crtanje. Ali to nije nasušni hleb, to su kolači. 2. Nekakav ručni rad – vezenje, šivenje i slično. 3. Ali najbolje sredstvo protiv čamotinje je – pronaći zadovoljstvo u ozbiljnom čitanju i izučavanju predmeta koji su ti dotle bili nepoznati. Znaj i to, da čamotinju ne progoni toliko čitanje, koliko ozbiljno izučavanje.
Još tada mi je palo na pamet da Vam za svaki slučaj prenesem ovaj recept. Ali sada se zaista pokazala potreba za njim. Potrudite se da ga prihvatite i da ga se pridržavate. I onda sigurno više nećete osećati čamotinju. Znam jednoga čoveka koji je uvek sam, nikuda ne izlazi i nikoga ne prima. Pitaju ga ljudi: „Kako ti nije dosadno?“ A on odgovara: „Nemam vremena. Posla je tako mnogo da počnem sa radom čim otvorim oči, i tako radim i radim, i nikako mi ne polazi za rukom da sve obavim pre no što opet pođem na počinak i sklopim oči“.
Skrećem Vam pažnju na to da se pod ozbiljnim izučavanjem o kome otac govori ćerki podrazumeva izučavanje ili celih nauka, ili pojedinih njihovih oblasti. Zatim, očigledno je da se odbacuje bilo kakvo čitanje ispraznih knjiga. Čini mi se da Vas to i inače ne privlači. I dobro je što je tako. Ne odstupajte od tog običaja. Čitajte pre svega duhovne knjige. To je oblast najozbiljnijih predmeta i, što je glavno, najpotrebnijih. U toj oblasti sve je novo i nikada ne zastareva. Što je više budete upoznavali, to ćete češće nailaziti na predmete koji su Vam još nepoznati. Želja da se ti predmeti upoznaju, kao i prilagođavanje svega ostalog tom cilju, zapravo se i pojavljuje samo onda kada neko istinski stupi na put duhovnog života. Smatram da Vama taj put nije stran od onoga trenutka kada ste rešili da ugađate Gospodu.
Izvolite, dakle, čitajte knjige o tome i umudrujte se. Neka Vas Gospod blagoslovi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *