NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
52. Sećanje na Boga treba dovodi do osećanja toplote ili plamene ljubavi prema Bogu.
 
Vi se čudite zašto toliko vremena objašnjavam sve jedno te isto. Kažete da je Vama potrebno i mnogo šta drugo.
Sada sam zaista završio. Na Vama ostaje samo da to ispunjavate. A što sam tako mnogo govorio o sećanju na Boga, to je zato što se u tome nalazi sva sila. Kada se utvrdite u tom spasonosnom sećanju, ne praznom (pukom), nego sa pobožnošću i drugim toplim osećanjima prema Gospodu, tada će Vas to sećanje naterati da budete ispravni i u svemu ostalom, tako ispravni da ćete u toj ispravnosti imati jednu predivnu privlačnost, jer ispravnost može da bude i neskladna, odbojna. To sećanje će u Vama biti gospodar, organizator i ustrojitelj svih Vaših dela, a pre svega Vašeg unutrašnjeg života. U Vama će se tada ispuniti ono što je apostol molitveno poželeo Efescima, a preko njih i svim hrišćanima, kada je rekao: Da vam (Bog) po bogatstvu slave svoje dade sipu, da ojačate duhom Njegovim u unutarnjem čoveku. Da se Hristos verom useli u srca vaša (Ef. 3,1617). To i jeste ono što sve vreme objašnjavam. Apostol je ovo smatrao za tako važnu stvar, da se za to molio sa naročitim žarom: radi toga preklanjam kolena svoja pred Ocem Gospoda našega Isusa Hrista (Ef. z, 14). Kako onda mi o tome da ne govorimo? Kada se sećanjem na Boga utvrdite u unutrašnjem čoveku, onda će se i Hristos Gospod useliti u Vas. To ide jedno sa drugim.
Evo Vam znamenje po kome možete da se uverite da je to predivno delo počelo da se savršava u Vama – upravo jedno toplo osećanje prema Gospodu. Ako budete ispunjavali sve što je propisano, onda će to osećanje ubrzo početi da se projavljuje sve češće i češće, da bi potom postalo neprestano. Ovo slatko i blaženo osećanje od prvog svog pojavljivanja izaziva želju i podstiče traženje, kako se ne bi odvajalo od srca, jer je u njemu raj.
Hoćete li da što pre stupite u taj raj? Onda evo šta treba da činite: kada se molite, ne odvajajte se (mislima) od molitve, nego podstaknite u srcu neko osećanje prema Bogu: ili pobožnosti, ili predanosti, ili blagodarenja, ili veličanja, ili smirenja i skrušenosti, ili nade; takođe, kada nakon molitve počnete da čitate, ne odvajajte se od čitanja a da ne osetite istine koje ste pročitali. Ova dva osećanja (metoda), zagrevajući se međusobno, mogu, ako budete pazili na sebe, i čitav dan da Vas drže pod svojim uticajem. Potrudite se da tačno ispunjavate ova dva metoda pa ćete i sami videti šta će biti.
Kada stvar dugo leži pod sunčevim zracima ona se jako zagreva; tako će biti i sa Vama. Držeći se pod zracima sećanja na Boga i određenih osećanja u odnosu na Njega, Vi ćete se sve više i više zagrevati nezemaljskom toplotom, a potom ćete postati i sasvim vreli, i ne samo vreli nego i plameni. Tako će se na Vama ispuniti: Dođoh da bacim oganj na zemlju, i najviše od svega želim da se on što pre u svima zapali (Lk. 12,49).
Dodajte tome i sledeće poređenje: kada iskra padne na zapaljiv materijal, taj materijal počinje pomalo da se menja, zatim plane i na kraju bude potpuno zahvaćen plamenom. Mada je po prirodi taman, taj materijal postaje svetao i svetli zbog ognja koji ga je obuzeo; tako će biti i sa Vama. Postepeno ćete se ugrejati, u Vama će se zapaliti duhovni plamen, prožeće Vas potpuno, svu će Vas obuzeti i načiniće Vas svetlom, mada ste sami po sebi – tama. Setite se pri tome da smo u početku govorili o nekakvoj oblozi duše, a potom i o zračenju oblagodaćene duše (Pisma 1314,27). Eto šta će biti sa Vama i u Vama! Zaista je tako. Ali prvo su potrebni trud i znoj – a koliko će vremena proći to je poznato samo Bogu, jer je sve od Njega. Znajte samo da Bog nije uvredljiv, pa da bi zbog toga zaboravio na trud Vaše ljubavi.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *