NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
51. Kako okretati svetske poslove i stvari na duhovnu korist?
 
Svetitelj Tihon me je naveo da Vam dam sledeću korisnu primedbu – tačnije, kako svaku stvar da pretvorite u propovednicu istina Božijih, da bi Vas podsećala na Boga.
Pisali ste da Vas domaći poslovi odvlače od razmišljanja o Bogu. Ja sam Vam rekao šta da učinite da ti poslovi ne bi odvlačili Vašu pažnju. Ali Vi niste spomenuli još jednu mogućnost za odvlačenje uma od Boga. Radi se o tome da svaka spoljašnja stvar koja deluje na čula obraća na sebe našu pažnju i pokušava da je odvoji od Boga. Ali i tu postoji jedan metod pomoću koga vidljive stvari neće odvlačiti od Boga, nego privlačiti ka Njemu. Kako to?
Potrebno je da sve stvari koje Vam bivaju pred očima protumačite u duhovnom smislu, i da to tumačenje tako zatvorite u svoj um, da kada pogledate na neku stvar, oči vide čulnu stvar, a um sagledava duhovnu istinu. Na primer, vidite mrlje na belom platnu i osetite kako je neprijatno i žalosno naići na tako nešto. Protumačite to sada tako, kako žalosno i teško mora da bude Gospodu, anđelima i svetiteljima kada vide grehovne mrlje na našoj duši, ubeljenoj stvaranjem po liku Božijem i preporađanjem u kupelji krštenja, i opranoj suzama pokajanja. Ako čujete da mala deca prave veliku buku i nered kada ostanu sama kod kuće, to protumačite tako, da se buka i nered podižu i u duši kada od nje odu pažnja prema Bogu i strah Božiji. Ukoliko osetite miris ruže ili neki drugi miris koji Vam prija, a onda osetite smrad pa se okrenete i zapušite nos, to protumačite ovako: svaka duša ima svoj miris: dobra – dobar, a loša – loš (apostol veli: mi smo Hristov miomir – 2. Kor.2,15). Anđeli Božiji i svetitelji, a neretko i pravednici na zemlji osećaju taj miris i zbog dobroga se raduju a zbog lošeg tuguju.
Ovo Vam govorim samo primera radi, a svaka stvar može da podstakne različite duhovne misli, kod jednoga jedne, a kod drugoga druge. Sve što Vas okružuje i na šta naiđete protumačite onako kako nalazite da je najkorisnije za Vas. Počnite od kuće i protumačite sve u njoj: samu kuću, zidove, krov, temelj, prozore, peći, stolove, ogledala, stolice i druge stvari. Pređite na žitelje pa protumačite roditelje, decu, braću, sestre, srodnike, sluge, posetioce i ostale. Protumačite i uobičajeni tok života: ustajanje iz postelje, pozdravljanje, obed, rad, odlaske iz kuće, povratke, pijenje čaja, primanje gostiju, pevanje, dan, noć, san i sve ostalo.
Neka Vam opet pomogne svetitelj Tihon. On ima čitave četiri knjige takvih tumačenja koje nose naslov „Riznica duhovna, koja se sabira iz sveta“. Uzmite i čitajte. Kada pročitate i vidite kako on to čini, naučićete kako i sami tako da postupate. A tako usvajajte i neposredno njegova tumačenja. Ako Vam se možda učini da bi čitanje tih knjiga iziskivalo isuviše vremena, ima kod njega i skraćeno tumačenje svega toga pod nazivom „Slučaj, i duhovno rasuđivanje i tome“ (tom 2). Tu je on protumačio 176 slučajeva, sve ukratko. Neće Vam biti teško da sve to pažljivo pregledate, ali tu je obuhvaćeno sve što može da Vam zatreba. Uostalom, kako hoćete, ali svakako učinite to što Vam se kaže.
Kada to učinite, svaka će Vam stvar biti kao sveta knjiga ili poglavlje iz te knjige. Tada će Vas svaka stvar navoditi na misao o Bogu, kao i sve što činite i svako Vaše delo. I u čulnom svetu kretaćete se kao u duhovnom. Sve će Vam govoriti o Bogu i podržavaće Vašu pažnju prema Njemu. Ako svaki put budete tome dodavali i strah Božiji i pobožnost pred Njegovom uzvišenošću, onda šta Vam još treba za učenje i urazumljivanje?
Ali svakako, potreban je i trud i napor, kako uma tako i srca. I ne žalite sebe! Ako se sažalite nad sobom – izgubljeni ste. A ako se ne sažalite – spašeni ste. Odbacite taj pogrešan pristup koji se javlja gotovo kod svih: da postoje svakojaka dela na koja ne žalimo truda, a žao nam je da se potrudimo oko dela spasenja. Čini nam se da tu treba samo pomisliti i poželeti i – sve je gotovo. Ali zapravo nije tako. Delo spasenja je – prvo delo. Verovatno i najteže. Prema važnosti dela stoji i potreban napor. Pa potrudite se, Gospoda radi! I plod samo što nije tu. A ako se ne budete trudili, ostaćete ni na čemu i nigde Vam neće biti dobro. Neka Vas Gospod izbavi od toga!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *