NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
49. Svetska dela. Kako se odnositi prema svetskim delima da ne bi odvlačila našu pažnju, nego da bi doprinosila služenju Bogu.
 
Nastavljam izlaganje povodom onoga što ste se žalili na nesređenost misli usled svetskih briga.
Kako živeti bez dela? Jer tada vlada grešna dokonost. Treba nešto da se radi, da se obavljaju neki domaći poslovi. To je Vaša dužnost. Ne treba presecati spoljašnje odnose. Treba ih održati, i potrebno je da se održe. To je dug ljudskoj zajednici. Ali sva takva dela mogu i treba da se obavljaju tako, da ne odbijaju misao o Bogu. Kako to?
Postoji kod nas praznoverje, gotovo sveopšte, da čim se prihvatiš nekog domaćeg ili sličnog posla, odmah izlaziš iz oblasti božanskih i bogougodnih dela. Odatle kada se pojavi želja da se živi bogougodnim životom ili se o tome povede reč, obično je sa tim povezana misao, da ako je tako, onda treba pobeći iz društva, pobeći iz doma u pustinju, u šumu. Međutim, to uopšte nije tako. Svakodnevni poslovi i društvene obaveze od kojih zavisi stanje porodice i društva jesu Bogom određena dela čije ispunjavanje ne predstavlja prelazak u nebogougodnu oblast, nego upravo hođenje u delima Božanskim.
Držeći se takvog pogrešnog mišljenja svi tako i postupaju, da baveći se svakodnevnim i društvenim poslovima ni ne pomišljaju na Boga. Vidim da je to pogrešno mišljenje prisutno i kod Vas. Izvolite odbacite ga i prihvatite drugo – da sve što činite u kući i van nje, a što je uslovljeno životom u zajednici, kao ćerka, kao sestra, sada i kao moskovljanka, jeste Božansko i Bogu ugodno delo. Jer na sve to se odnose odgovarajuće zapovesti. A kako da ispunjavanje zapovesti ne bude ugodno Bogu? Svojim pogrešnim shvatanjem Vi ih i činite takvima da nisu ugodni Bogu, jer ih ne ispunjavate sa raspoloženjem koje traži Bog. Božanske dela Vi ne obavljate onako kako Bog traži. Ona stoga uzalud propadaju, i još odbijaju um od Boga.
Ispravite to i od sada sva takva dela započinjite sa svešću da je zapoveđeno da se tako čini, i obavljajte ih kao da izvršavate zapovest Božiju. Kada se tako budete držali, ni jedno svetsko delo neće Vaše misli odvojiti od Boga, nego naprotiv, približiće Mu ih. Svi smo mi sluge Božije. Svakome je On namenio određeno mesto i delo, i gleda kako ga ko ispunjava. On je svuda prisutan. Gleda i na Vas. Mislite na to i svako delo obavljajte tako, kao da je zahtevano direktno od Boga, koje god da je delo u pitanju.
Tako radite i kod kuće. A kada Vam dolazi neko spolja ili kada sami izlazite napolje, u prvom slučaju držite u mislima da Vam je to lice poslao Bog i da gleda hoćete li ga primiti i hoćete li se prema njemu odnositi kako treba, a u drugom slučaju – da Vam je Bog poverio delo van doma i da gleda da li ćete ga izvršiti onako kako On hoće.
Ako se tako budete držali, onda ni domaći poslovi ni oni van kuće ni malo neće odvlačiti Vaš um od Boga, nego naprotiv, držaće ga uz Njega, misleći da čini delo ugodno Bogu. Sve će da čini sa strahom Božijim, i taj će strah održavati neprestanu pažnju na Boga.
A to koja su dela u porodici ili van nje ugodna Bogu, to izvolite dobro sebi razjasnite, uzevši za rukovođenje knjige u kojima se izlaže o tim delima. To morate dobro da razjasnite kako biste među ovdašnjim svetskim i društvenim delima razdvojili ono što je potrebno od onoga što donose sujeta, strasti, čovekougađanje i ugađanje svetu. Ali od svega toga nakon što ste izrazili odlučnost da živite bogougodno Vi se svakako i bez posebnog podsećanja udaljavate.
Osim pomenutog pogrešnog verovanja uz naša dela se privija i izvesna, da je tako nazovemo, slabost. To je – briga. Da svako delo koje se smatra za korisno treba obavljati sa svom usrdnošću – to je dužnost koja je potvrđena strašnom pretnjom: Proklet daje svako ko nemarno tvori delo Božije. Ali briga ili opterećenost koja pritiska srce i ne da mu mira jeste bolest palog čoveka koji hoće sam da uređuje svoju sudbinu. Ona razbija misli čak i o onom delu koje se čini i ne dopušta im da se usredsrede. Dakle, izvolite, udubite se i ako nađete da Vas ponekad savladava takva briga, potrudite se da je odagnate i da joj ne date mesta. Budite usrdni na delima i obavljajte ih pažljivo, a uspeh očekujte samo od Boga, Njemu posvećujući i samo delo, ma koliko da je ono malo – a brigu suzbijte.
Učinite tako i Vaši Vas poslovi neće odvajati od Boga. Neka Vam Gospod pomogne!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *