NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
46. Opšta pravila za onoga ko stoji na putu istinskog života.
 
Vi ste tako odlučno stupili na put služenja Gospodu. Neka Vas Gospod blagoslovi! Služite Gospodu! Pre svega:
Čuvajte se umišljenosti, ona je – prvi neprijatelj. Naša ispravnost pred Bogom koja predstavlja tek nameru, već rađa misao o tome da se nešto posebno razlikujemo od drugih, pa i od sebe u prošlosti, a to je još očiglednije kada nam pođe za rukom i da učinimo nešto na tom putu. Čim malo ostanemo u toj ispravnosti, ona nam već izgleda kao nešto divno i mi počinjemo o sebi da maštamo kao o savršenim licima koja savršavaju čudesna dela. A to nas zapravo đavo pritiska kako bi podstakao umišljenost. Ko podlegne i padne u umišljenost, od njega istoga časa odstupa blagodat i ostavlja ga samog. Tada ga đavo hvata kao bespomoćni plen.
Neka Vas ne napuštaju strah i opreznost. Mi hodamo između zamki. Đavo nikada ne iskušava očiglednim zlom, nego nas obmanjuje prvenstveno prividom dobra. Neiskusan čovek će poći za mamcem i pašće u ruke đavola kao što u prekrivenu jamu pada zver koja bezbrižno ide po šumi. Čuvajte se i ne gubite hrabrost, jer Gospod je blizu.
Neka Vas ne napušta strah od smrti, i suda posle smrti, i presude. Od jutra, čim počnete u srcu da se sećate Gospoda, potrudite se da uz to vežete sećanje na ovo poslednje. Zatim čitav dan ne prestajte da razmišljate o tome, kao što ne prestajete da razmišljate ni o Gospodu, a kada pođete na počinak govorite: gle, grob je preda mnom! Predstoji mi smrt! Videćete kakve ćete čuvare u tome pronaći.
Ne treba sasvim da se udaljite iz društva. Ali od Vas zavisi to, da budete u društvu koje je manje sklono ispraznim zabavama. A kada budete tamo, nemojte, koliko ste u stanju, da gubite pažnju prema Gospodu, Koji je blizu i u Vama, na sećanje na smrt koja je spremna da Vas uzme. Ne dopustite da Vaše srce podlegne utisku koji proizvode ugodnosti za oči, sluh i druga čula. Život u svetu zato i nije dobar, što dušu puni uspomenama na stvari, lica i dela, koje posle uznemiravaju dušu. To čoveku ne dozvoljava da se moli kako treba. Jedno je sredstvo protiv toga: čuvati srce od takvih utisaka koliko je moguće. Neka sve ide i prolazi mimo Vas i neka ne ulazi u srce.
Ipak, nemojte da bežite od ljudi i ne budite zlovoljni. U Vašoj situaciji to nije dobro, a ni koristi od toga nećete imati. Više vremena provodite sa svojima. Dobro je to kako se vladate, ne odstupajte od toga da ne biste bili uzdrmani i da ne podlegnete ljudskom praznoslovlju.
Duhovnim zanimanjima – molitvom, čitanjem i razmišljanjem – treba da se bavite nepopustljivo svakoga dana. Šta ćete kada da radite, to odlučite sami. Ustajte ranije i pre no što izađete iz svoje sobe prođite sva ta zanimanja koliko stignete. Svoje najnužnije potrebe izrazite Gospodu dečijim rečima i sa dečijim poverenjem, a molitve iz Molitvenika prekidajte poklonima i kratkim molitvenim pozivima Bogu. Posle molitve čitajte uz razmišljanje i sve što pročitate primenite na sebe ili razmotrite kako to da primenite u životu. Pisao sam Vam već i opet ponavljam: bilo bi veoma plodotvorno kada biste svako jutro kratko zapisivali misli koje Vam se rode u glavi ili do kojih dođete razmišljajući o onome što ste pročitali u Jevanđelju i Apostolu. Prihvatite se tog truda i savršavajte ga u prostoti, bez ikakvog mudrovanja.
Trudeći se iz sve snage svu Vašu brigu o uspehu položite na Gospoda. Uverenost u pomoć Božiju koren je duhovnog života. Ništa se ne daje odjednom, sve će doći u svoje vreme. Sve što sa verom zatražite, dobićete. A kada? Kad Gospodu bude ugodno da Vam da. Trpite, tvrdo ostajući u načinu života koji ste izabrali. Nadahnjujte se nadom da će doći dan kada će u Vašem srcu zasijati svetlost radosti i kada će mu biti vraćena sloboda od svih okova, kada će dobiti lakoću pokreta i uznošenja onamo gde vuku dobri planovi duga. Tada ćete kao ptica puštena iz kaveza na slobodu leteti u duhovnoj oblasti.
Blagoslov Gospodnji neka je na Vama! Neka Vas Majka Božija oseni pokrovom Svojim! Anđeo čuvar neka Vas štiti od svih neprijateljskih nasrtaja!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *